Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvikas första ekologiska frisörsalong

När Camilla Spelmans väl hade bestämt sig gick det snabbt. Den 1 augusti öppnade hon Ludvikas första helt ekologiska frisörsalong
– I de produkter som jag använder finns inga miljöfarliga eller allergiframkallande ingredienser, säger Camilla.

22-åriga Camilla Spelmans hade egen frisörsalong i Grängesberg från augusti 2009 till december 2011. Under den tiden var det kunder som berättade att de hade problem med hårbotten och allergier.

Det fick Camilla att börja funder på om det inte skulle kunna gå att driva en ekologisk salong och hjälpa kunder att bli av med problemen. I många hårprodukter finns det kemikalier och annat som kan framkalla besvär.

Efter att Camilla i december 2011 hade sålt salongen i Grängesberg visste hon inte riktigt vad hon skulle göra. Men tankarna om en ekologisk salong fanns kvar och hon började undersöka marknaden.

– När jag utbildade mig till frisör fick jag ingen information om ekologiska produkter, så jag börja läsa om dessa och frågade mig fram.

När hon väl hade hittat produkter som motsvarade vad hon ville ha gick det ganska snabbt. Det fanns alternativ vad gäller lokaler, men Camilla fastnade för källarlokalerna i huset på Engelbrektsgatan 8. Efter renovering och inköp av utrustning var det dags att slå upp dörren till den nya salongen.

– Alla produkter som jag använder är ekologiska, även hårfärgerna. Det finns inga miljöfarliga eller allergiframkallande ingredienser i produkterna, som konserveringsmedel, mineraloljor, rengöringsmedel och stabiliseringsmedel.

Hon berättar också att en del kemikalier i hårprodukter kan störa balansen i kroppen och bland annat leda fram till hämmad hårväst och håravfall. Hårfärgerna som hon använder är ekocertifierad och fria från exempelvis ammoniak och parabener (konserveringsmedel).

– Jag vill göra vad jag kan för att hjälpa människor och för en bättre miljö, betonar Camilla.

Salongen har nu varit öppen drygt en vecka och kunderna har börjat hitta dit.

– Och många är positiva till att det nu finns ett ekologiskt alternativ i Ludvika.