Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvikas batteridrottning lämnar Boston Power

Ludvikas batteridrottning Christina Lampe-Önnerud lyckades nästan få till stånd en batterifabrik i sin födelsestad Ludvika när Boston Power istället valde att etablera fabriken i Kina.
Nu lämnar Lampe-Önnerud sin skapelse Boston Power, och maken Per Önnerud finns inte längre kvar i Boston Powers ledningsgrupp.

Förra näringsministern Maud Olofsson och Ludvikas batteridrottning Christina Lampe-Önnerud fann varandra under den tid som Christina Lampe-Önnerud försökte få till en etablering av batterifabriken i Sverige, som i stället byggdes i Kina.

– Det är svårt att egentligen veta vad som hände. Det var nog så att finanskrisen spelade en viss roll men så var det ledningsbyten på Boston Power. Så det var nog interna frågor inom företaget som gjorde att det inte blev någon etablering, säger Maud Olofsson till DT vid ett besök i Falun i veckan.

Christina Lampe-Önnerud har skickat ett avskedsmejl till sina tidigare medarbetare i Boston Power där hon berättar att hon lämnar företaget hon grundat och går vidare till nya utmaningar.

"New Contact – New Chapter", lyder rubriken.

– Efter åtta fantastiska år på Boston Power, varav det sista med en övergång av ledarskap och marknadsfokus mot Kina, har jag bestämt att avsluta det här kapitlet av mitt liv, skriver hon i mejlet.

Christina Lampe-Önnerud grundade Boston Power 2005 och har 150 patent på sin batteriteknologi som nu utvecklas i Kina och inte i barndomsstaden. Att hon inte var med på noterna med Kina märktes direkt efter att Kinaetableringen blev känd, då hon redan då började trappa av sitt engagemang för Boston Power.

Christinas make doktor Per Önnerud, som tidigare var chief technology officer hos Boston Power, finns inte längre kvar under Boston Powers leadership team på hemsidan.

I ett pressmeddelande på Boston Powers hemsida kan man läsa att styrelsen nu tas över av nya stjärnor som Tony Shen och doktor Wayne Yuan. Dessutom tar den mångårige medarbetaren doktor Rick Chamberlain över som chief technology officer.

Christina Lampe-Önnerud har sett till att Boston Power fått utmärkelser från The Wall Street Journal, World Economic Forum, Cleantech Group och inte minst från Kungliga Svenska Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, där hon är ledamot.