Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikahem vill inte "bygga på spekulation"

/
  • För Ludvikahem är det fortfarande aktuellt att bygga bakom Systembolaget, men det är inte längre säkert att man i så fall väljer att bygga ett höghus.
  • Blir de ett bygge på Folkets husparkeringen nästa år? Ludvikahems vd tror det, men konstaterar att det planerade p-garaget under jord blir mycket kostsamt.

Ludvikahem befarar att det i värsta fall kan bli förseningar när det gäller det planerade storbygget på Folkets hus-parkeringen.
Nu relanserar bolaget den mer än fem år gamla idén om att bygga på parkeringen bakom Systembolaget.

Annons

På Folkets husparkeringen planeras det för upp till 150 lägenheter, butikslokaler i gatuplanet och parkeringsplatser såväl under jord som i gatuplanet.

– Det blir kostsamt med garage under jord och frågan är hur man finansierar det. Med tanke på handeln vore avgiftsbelagda parkeringar inget bra alternativ och sådana intäkter räcker inte heller för att täcka kostnaderna för ett p-hus, säger Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist.

Han lutar åt att byggarna får ta kostnaderna och sedan ta hem denna kostnad på lång sikt. Då handlar det om att hyresgästerna i kvarteret får bekosta p-huset.

Förutom frågetecknen kring finansieringen av p-huset så råder det också vissa oklarheter om bullerkraven för bostäder kan klaras. Länsstyrelsen har framfört farhågor och just nu håller kommunen på med en trafikmätning.

– Frågan är om vi kan låta vissa hus i kvarteret så att säga sticka upp eller om det måste vara en jämn hushöjd för att klara bullernivåerna, säger planarkitekt Torkel Berg.

Frågeställningarna från länsstyrelsen medför att arbetet med detaljplanen försenas och Berg tror att det dröjer till någon gång i vår innan planen kan antas av kommunfullmäktige. Men även om planarbetet drar ut lite på tiden så skulle Ulf Rosenqvists förhoppning om byggstart under senare delen av 2016 kunna infrias.

– Jag tror inte att projektet är hotat och jag hoppas att vi kan komma i gång nästa år med i alla fall någon etapp med 70 till 80 lägenheter. Men innan vi börjar bygga måste vi ha klart med avtal med butikshyresgäster. Vi kan inte bygga på spekulation. Antingen blir det flera små butikslokaler eller ett par stora och det lutar väl åt en eller ett par stora, säger Rosenqvist och tillägger att det finns intressenter.

Oavsett hur det blir med Folkets husparkeringen så råder det enligt Rosenqvist inget tvivel om att fler bostäder behövs i centrum. I samtal med DT passar Ludvikahems vd på att damma av planerna på ett bygge bakom Systembolaget.

I januari 2010 presenterade han planer/visioner på att här bygga ett hus i sex våningar med cirka 30 lägenheter på ett eller två rum och kök. Drygt ett år senare, i mars 2011, preciserade han planerna och nämnde att tanken var att bygga huset på pelare så parkeringsplatserna kunde behållas.

– Men om vi bygger där så är det väl inte säkert att det blir ett högt hus. Ett alternativ är lägre hus där man utnyttjar en större del av nuvarande parkeringsyta, säger Rosenqvist i dag.

2011 offentliggjorde han också planer på att bygga ut Plutokvarteret med 25 till 50 lägenheter på den nuvarande parkeringen ned mot Högbergsgatan. Även här skulle det bli hus på pelare så åtminstone en stor del av p-platserna kan bli kvar.

Utbyggnad av Pluto är fortfarande aktuellt, enligt Ludvikahems vd, men några definitiva beslut om byggnation har inte fattats.

– Vi tittar även på en del andra alternativ i centrum men dessa håller vi tills vidare för oss själva. Jag kan tycka att bästa stället att bygga på vore vid Väsman men det ligger i så fall längre fram i tiden.

Annons