Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvikahem kan bli ägare av vindkraftverk

Företaget O2 Vindkompaniet kan komma att erbjuda kommunen och Ludvikahem att köpa vindkraftverk.
I ett kalkylexempel beräknas kostnaden för ett vindkraftverk till 45 796 000 kronor.

– Den kostnaden gäller för vindkraftverk i Bösjövarden cirka fem mil norr om Mora. Där har vi klart med tillstånden och prisbilden och har inlett försäljningen av de planerade nio vindkraftverken, säger Jan Olof Dahlin, projektledare vid företaget.

Beträffande Ludvika kommun och Ludvikahem så finns planer på att erbjuda dem att bli hel- eller delägare i ett eller flera av de planerade verken på Orrberget – Stensvedsberget norr om Laxsjön.

Kommunfullmäktige i Ludvika beslutade redan i januari i år att tillstyrka O2 Vindkompaniets ansökan om att där få bygga tio vindkraftverk. Men det finns en opinion mot planerna, bland annat har Naturvårdsverket och Borlänge kommun framfört kritiska synpunkter.

– Länsstyrelsen har ännu inte tagit beslut i tillståndsfrågan. Men får vi tillstånd så kommer länsstyrelsens beslut säkert att överklagas till Mark- och miljödomstolen. Så det kan nog dröja till årsskiftet 2013 – 2014 innan det slutliga beslutet åt något håll kommer, gissar Jan Olof Dahlin.

I kalkylen för Bösjövarden nämner O2 Vindkompaniet att vindkraftverken kan ha en livslängd på 20 – 25 år, från 2014 till 2038. De planerade verken får en höjd på totalt max 150 meter, varav tornen kommer att mäta upp till 100 meter och vingarna 50 meter. Samma storlek kommer att gälla för verken norr om Laxsjön.

– Vi räknar med att varje verk på Bösjövarden kan producera sju till tio miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för upp till cirka 2 000 villor, uppger Dahlin.

Ludvika kommun och Ludvikahem har ännu inte tagit ställning till inviten från O2 Vindkompaniet.

– Vi ska nu titta på deras kalkyl och räkna på det och sedan kommer jag att lägga fram en skrivelse för politikerna, säger tillförordnade planeringschefen Anna Lindberg Karlsson.

Vesa Panula, förvaltningschef hos Ludvikahem, berättar att han och bolagets vd Ulf Rosenqvist arbetar med en rapport som Ludvikahems styrelse får ta del av vid sitt sammanträde den 15 november.

– Styrelsen får ett beslutsunderlag och får bestämma om och hur vi eventuellt ska gå vidare i frågan, säger Vesa Panula.