Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvikahem både höjeroch sänker hyror 2014

2014 planerar Ludvikahem hyreshöjningar – utöver den ordinarie hyreshöjningen.
Men det blir också fråga om hyressänkningar.
Bostadens läge och standard får större betydelse för hyresnivån.

– Troligen kan det bli hyreshöjningar med som mest några hundralappar i månaden. Jag tror inte att någon lägenhet får hyran höjd med över 1 000 kronor, säger Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist.

Bolaget har kommit fram till att det finns en skevhet och orättvisa i hyresbilden. Redan den 15 oktober 2011 sade Rosenqvist till NLT att en del lägenheter efter Storgatan i centrum har lägre hyror per kvadratmeter än vissa bostäder i Marnäs.

Avsikten var att dessa skevheter skulle börja rättas till 2013. Men Rosenqvist konstaterar nu att arbetet med att gå igenom lägenhet för lägenhet i beståndet på cirka 3 200 bostäder är så omfattande och tidsödande att man måste skjuta fram förändringen till 2014.

– Vi kommer att förhandla med Hyresgästföreningen om detta under 2013 så det kan införas från 2014. För dem som får hyreshöjningar kommer höjningen att genomföras successivt och fördelas över minst tre år.

Och samtidigt kommer ni att sänka hyrorna för en del lägenheter i exempelvis Marnäs?

– Ja, sänka hyrorna eller så är ju ett annat alternativ att frysa hyrorna för dessa lägenheter under några år. Totalt så kommer det här att i stort sett bli ett nollsummespel för Ludvikahem. Sammantaget kommer vi inte att öka våra hyresintäkter, framhåller Ludvikahems vd.