Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvikabo stängde in sambo

Mannen var upprörd och när sambon ville lämna rummet knuffade han tillbaka henne flera gånger.
Händelsen polisanmäldes och mannen åtalades. Han har nu dömts för olaga frihetsberövande och straffet blev 7 000 kronor i böter plus skadestånd.

Paret hade i oktober 2011 besökt ett uteställe i Ludvika och när de kom hem på natten var mannen upprörd. Han anklagade sambon för att ha dansat och hånglat med en man, vilket kvinnan förnekade. Hon blev ledsen och gick till dotterns rum där fyra personer befann sig.

En kort stund senare kom mannen och ställde sig i dörröppningen. Enligt samstämmiga uppgifter var han "svart i ögonen" och skrek att han skulle prata med dem och att sambon skulle förklara sig. Hon ville sedan gå ut och röka, men då knuffade mannen tillbaka henne i sängen som stod cirka en meter från dörren. Scenariot upprepades flera gånger och inte heller en av döttrarna tilläts lämna rummet. Mannen blockerade dörren i 15–20 minuter. Övriga tre försökte inte lämna rummet.

Mannen förnekade brott, men sa i förhör att han hade hindrat sambon från att lämna rummet genom att knuffa henne tillbaka i sängen vid två–tre tillfällen.

Tingsrätten noterade att personerna i rummet lämnade samstämmiga uppgifter om händelseförloppet. Mannen medgav att han var upprörd, men att han inte hindrade någon från att lämna rummet. Mot detta talade att han själv uppgav att han knuffade sambon ner i sängen när hon ville gå ut och röka.

Därmed gjorde mannen sig skyldig till olaga frihetsberövande och i det här fallet var brottet att betrakta som mindre allvarligt. Därför bestämde sig rätten för villkorlig dom och 70 dagsböter á 100 kronor. Han ska också betala skadestånd med 5 000 kronor till kvinnan.