Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zdenko älskar Dalarna

/
  • Trivs med livet. En anständig lön och vacker natur är två av skälen till att Zdenko Cabrajic, 24, väljer att stanna kvar vid ABB och Dalarna.  Foto: Fredrik Larsson
  • Klar. Efter sex år är Zdenko Cabrajic tillbaka i sina hemtrakter som färdigutbildad civilingenjör.  Foto: Fredrik Larsson

Annons

Läget verkar vara bra med en avspänd Zdenko Cabrajic, 24, trots att ingen semester än tagits ut. Men den kommer.

I mitten av augusti planerar han att tillsammans med sin flickvän och syster bila ned till Bosnien, en resa på ungefär fyra veckor. Där har han varit tre gånger sedan han och hans familj flydde från staden Foca 1992.

Zdenko har tidigare synts i tidningen på grund av något ganska fascinerande. När han för sex år sedan tog studenten från stadens ABB-gymnasium, sprang han segrande ut med ett stipendium på 10 000 kronor och 19.88 i avgångsbetyg. Nästan perfekt, alltså.

- Det som behövs för bra betyg är studiero, och hur den ser ut är ju olika från person till person. Men så klart har det ju inneburit hårt arbete också.

Med höga ambitioner och fascinerande studiestandard i bagaget tog han sig igenom Linköpings civilingenjörsprogram, med inriktning maskinteknik. Samtidigt upplevde han allt annat studentlivet hade att bjuda på.

- Det blev en hel del festande, säger han och skrattar.

Gällande pojkdrömmarna om att bygga flygplan och resa tycks hälften ha blivit vunnet och hälften försvunnet.

- Jag insåg snart att flygplansspåret skulle bli för smalt. Det går inte så bra för svensk flygindustri. Jag fick en bredare utbildning med specialisering på produktutveckling.

Backpacker har han däremot varit. Med hjälp av sommarjobb på ABB och stipendiepengarna från gymnasiet kunde han 2004 ta ett sabbatsår och åka runt i världen. Något som blev till stor belåtenhet.

I januari detta år tog han högskoleexamen, och är efter sex år tillbaka på heltid i Ludvika.

- Jag älskar Dalarnas natur. I Linköping finns det till exempel för lite vatten.

Utvecklingsingenjör på ABB kan han sedan några månader titulera sig. Just nu är han projektledare och jobbar bland annat med att sänka ljudnivån på kondensatorer. Och han stortrivs.

ABB har alltid funnits med i bakhuvudet som en trygghet. Möjligheter gällande resor och utveckling i jobbet gör att han inte på något vis känner sig låst. Familj, vänner och lönen är också nog för att han ska anse sig vilja stanna kvar.

Nu är han trots sin ringa ålder färdigutbildad. Lagfotbollen han tidigare tvingats prioritera bort på grund av sina studier, har han åter tagit upp.

- Allt slit har varit värt det. I stället för de värsta tiderna minns man de bästa.

Någon som förhoppningsvis också kan stanna på heltid i Dalarna om hon hittar kvalificerat arbete är Zdenkos flickvän. Hon pendlar för närvarande till och från Umeå. Efter tre år som särbo vill de kunna bo tillsammans.

- Då blir livet ultimat, säger han med ett leende.

Fakta: Zdenko Cabrajic

Ålder: 24.

Familj: Flickvännen Anna, 29.

Bor: Ludvika.

Fritidsintressen: Fotboll, familj och vänner, friluftsliv.

Yrke: Utvecklingsingenjör på ABB.

Mer läsning

Annons