Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi finns där för ungdomarna"

/
  • Vart ska vi börja? Anders Pettersson, Nyhammar, Jörgen Borg, Grangärde, och Jan-Olov Olsson, Nyhammar, planerar den första nattvandringen i Nyhammar. Foto: Anita Carlson
  • Kylan, blåst och tomt. När klockan passerat 22 åker mössorna på. Jörgen Borg, Ulrica Dynesius, Anders Pettersson och Jan-Olov Olsson vet var samlingsplatserna i byn är och går först till torget men där och i resten av byn är det ödsligt. Foto: Anita Carlsson

Annons

Mötet, som hölls i skolans matsal häromkvällen, resulterade i att en nattvandrargrupp etablerades. Gruppens och verksamhetens namn bestämdes till Vuxna på gång. 35 personer har redan förklarat sig villiga att ställa upp olika kvällar och under veckosluten. Fler väntas komma med i det angelägna arbetet för ungdomarnas bästa.

- Jag hoppas att vi ska bli dubbelt så många, säger Karlsson.

- Avsikten är att vi ska vara ute samtidigt som ungdomarna rör sig ute på samhället. Det handlar om att skapa förtroende hos och en bra relation till de unga och samtidigt vara ett stöd för dem.

Att ungdomar blir destruktiva och störande kan bottna i att de, i förekommande fall, mår dåligt av en eller annan anledning. Mot den bakgrunden tillmäts den nybildade vandrargruppen stort värde.

- Vi går inte ut för att skrämmas. Det handlar om vad vi som vuxna kan göra för att de ska må bättre och att vi kan lösa problemet. Efter det första mötet förra månaden tycker jag faktiskt att det redan har blivit, peppar, peppar, litet lugnare, fortsätter Karlsson.

Som tidningen tidigare omtalat misstänks ett eller flera ungdomsgäng ha förorsakat stor förtret bland övriga Nyhammarsbor med bland annat äggkastning på dörrar, vandalisering av sparkstöttingar och sprängning av brevlådor. Det har till och med förekommit anlagd eld vid förskolan.

I fredags kväll startade nattvandrandet. Först ut blev kvartetten Jörgen Borg, Ulrica Dynesius, Jan-Olov Olsson och Anders Pettersson.

- Det blev en lugn kväll, det hände inte ett dugg. Men det berodde förmodligen på ruskvädret, tippar Anders Pettersson.

Han konstaterar för övrigt att efter de två senaste möten har det varit ganska lugnt på helgkvällarna i både Nyhammar och Grangärde. Snacket har troligen gått om att buslivet diskuterats bland de vuxna och att de kommer att agera.

Den första nattvandrarpatrullens skift varade till ett-tiden natten till lördagen. Och så här kommer det att fortsätta. Fram till midsommar i första hand påpekar Anders.

- Verksamheten lär bli mer och mer organiserad med tiden. Det är ju tänkt att det ska bildas en förening.

Mer läsning

Annons