Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU räds inte elevminskningen

/
  • VBU:s målsättning är att behålla sina nuvarande program, på bilden hotell- och restaurangprogrammet, med bland annat hjälp av samläsning.

I takt med att ungdomskullarna i Ludvika och Smedjebacken minskar ökar utmaningen för Västerbergslagens utbildningscentrum (VBU) att kunna behålla ett brett utbud av utbildningar. Utbildningschef Åke Sandberg ser dock an framtiden med tillförsikt.
– I nuläget finns inga planerade neddragningar, säger han.

Annons

I slutet av förra veckan antog VBU:s direktion (motsvarande politisk nämnd) den budgetplan som ska fungera som inriktning för arbetet 2012–2014.

Enligt statistik från SCB förväntas antalet ungdomar i åldern 16–18 år i Ludvika och Smedjebacken minska med 160 stycken åren 2012 till 2014. Det vikande elevunderlaget ses som av de största utmaningarna för VBU.

– Vi får titta på alla möjligheter som finns för att försöka behålla ett så stort utbud som möjligt, säger Åke Sandberg.

I ett första skede kommer VBU att öka den så kallade samläsningen, där elever från den vanliga gymnasieskolan och vuxengymnasiet läser vissa ämnen och kurser tillsammans.

– Där det går försöker vi göra det, sedan får vi se hur långt vi kommer. Alternativet är att lägga ned program och inriktningar.

Några planerade neddragningar finns dock inte i nuläget. I stället hoppas Åke Sandberg att VBU ska kunna starta nya program.

– Vi försökte ju starta det humanistiska programmet i år utan att lyckas. Det var för få elever som sökte men nu gör vi ett nytt försök. Sedan ska vi även göra ett nytt försök med det fjärde teknikåret.

I ett försök att öka VBU:s attraktionskraft väntas en deltidstjänst med ansvar för marknadsföring tillsättas nästa år. Åke Sandberg vill dock inte tala om att "locka elever".

– Nej, det handlar mer om att informera om att vi finns. Locka kan man bara göra i det korta perspektivet. Det är viktigare att vi har en bra verksamhet och talar att att vi finns som ett alternativ.

Enligt Åke Sandberg går 75 procent av gymnasieungdomarna i Västerbergslagen på VBU, men någon ökning vågar han inte hoppas på.

– Någon större ökning av elever hemma hos oss tror jag inte på. Vi har inte alla program och så har vi friskolor runt om.

– På sikt ska vi se till att vi inte ökar andelen utsökande. Men vi kan inte sätta ett mål om att vi ska ha alla elever. Då måste vi erbjuda allting själva.

Kommer ni klara av utmaningen?

– Det ska vi göra i och med att vi får in ett nytt tänk i organisationen.

På vilket sätt blir det ett "nytt tänk"?

– Att vi organiserar oss på ett nytt sätt med samläsningar och så vidare. Klarar vi inte det blir det nedläggningar.

Kan det bli aktuellt med en minskning av personalen?

– Ser man på elevminskningen i ett längre perspektiv kommer det bli färre i personalen. Men det finns ingen planerad neddragning.

Mer läsning

Annons