Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall tror på Mats Leijons uppfinningar

Annons

ABB har lagt Mats Leijons patent och kabeltekniker för miljöns skull i frysboxen. Därför har det inte blivit något av den nya miljötransformatorn.

Nu spås hans vågkraftteknik få lika stor betydelse som vindkraften som danskarna började tro på för 30 år sedan

Vattenfall satsar totalt 13 miljoner kronor i ett projekt inom Uppsala universitets grundforskning för att utveckla vågkraft. Projektet avser att studera och utvärdera energiproduktion från vågkraft i en försöksanläggning i Skagerak utanför Lysekil.

- Vattenfall är en av flera finansiärer och deras stöd är viktigt för att driva svensk vågforskning framåt. Försöksanläggningen utanför Lysekil är ett spännande projekt med stor framtida potential, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet och initiativtagare till försöksanläggningen.

Forskningsområdet Islandsberg i Lysekil har fått tillstånd för tio generatorer som ska placeras ut successivt fram till 2009. Den totala satsningen uppgår till 50 miljoner.

Övriga finansiärer är bland annat Statens Energimyndighet, Göteborgs Energi, Falkenberg Energi samt ett antal leverantörer och tillverkare.

Ambitionerna inom vågkraft stöder EU:s mål om att Europas länder ska få 20 % av sin energi från förnyelsebara källor år 2020.

- För att möta klimatutmaningen måste vi se till alla möjligheter, inte minst inom förnyelsebar energi. Vågkraft är en del i Vattenfall långsiktiga utvecklingsarbete och vi hoppas kunna lära oss mer genom att delta i detta forskningsprojekt, säger Karl Bergman, chef för forskning och utveckling hos Vattenfall.

Mer läsning

Annons