Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väsman Invest sjösätter nytt etableringsprojekt i år

Annons

Väsman Invest har nu i över 15 års tid varit en av aktörerna som arbetar för nya jobb till Ludvika. Väsman är det enda av de lokala investmentbolag som bildades i Sverige i början av 1990-talet som har kvar sitt kapital och alltså kan använda pengarna för att skapa/trygga jobb.

Ekonomiskt har Väsman Investkoncernen omsatt 47 miljoner (46,6) och gjort en vinst på 4,8 miljoner (0,8) under 2006. I de av Väsman stöttade företagen fanns under fjolåret 149 anställda och man redovisar att man under 2006 bidragit till att skapa eller trygga anställning motsvarande 75 årsarbeten.

Det som är spännande är att Väsman säger sig ha en handfull tänkbara nya projekt och att något av dessa borde gå att realisera i år.

- Vi hoppas på det men än så länge är inte tiden mogen att säga mer än så. Som alla vet har vi ambitionen att bredda oss med en ny sektor men dyker det upp något intressant inom verksstadssektorn så avvisar vi inte det. Vi kan inte säga så mycket mer förrän vi kommit ända fram, säger vd Kjell Nykvist.

Väsman äger 15 procent i Leax Components (ABB:s före detta maskinverkstad) som finns etablerade i Essverks före detta lokaler i Östansbo industriområde. Vd Nyqvist säger att man är nöjd med Leax utveckling.

- Nu ska jag inte uttala mig om hur det går för Leax men vi är nöjda. De gör ett jättebra jobb med de förutsättningar de hade och man blir allt mindre beroende av en enda kund. Leax tror vi på även om det tar tid att etablera nystartad verksamhet, säger Nyqvist.

Laserteknikbolaget Vilas anser Nyqvist också utvecklas bra:

- Vilas går för närvarande riktigt bra. Vi är helnöjda. Det är ett fantastiskt gäng som jobbar där och kunderna är nöjda med vår service. Vi tittar på möjligheterna att bredda kundunderlaget, säger Nyqvist.

Etableringen 2005 av Tratech (www.tratech.nu) går bra även om den stört störts av en konflikt med tidigare medarbetare (pågår fortfarande på internet www.tratech.se och www.väsmaninvest.se). Väsman Invest har inte lyckats släcka ned dessa hemsidor och har nu valt helt ignorera tvisten.

- I Tratech ser vi framåt och vi blir allt mer etablerade. Verksamheten som består av att butik och lager med industriförnödenheter behövs i vårt område. Närområdet börjar hitta oss men vi har inte haft de muskler vi skulle ha behövt för att marknadsföra oss bättre. Det kommer gradvis. Vår personal gör ett bra jobb, säger Nyqvist.

Tratech har fått ta över lagret med Eurosprays pumpflaska men man har helt lämnat Dimondlyften som förpassats till historieboken av misslyckanden.

Vid Väsman Invests bolagsstämma lämnade Laggens vd Gun-Britt Malmqvist och JJ Tradings vd Bernt Jansson styrelsen och ersattes av Hans Matses (ABB) och Eva-Karin Brogren (Stakhedens plantskola). Vd Kjell Nyqvist har förståelse för att styrelseordförande Olof Heyman tror sig få svårt att leda styrelsen från sitt nya ABB-jobb i Indien.

- Det är tråkigt om Olof Heyman slutar som ordförande för det har fungerat utomordentligt bra. Vi får väl hoppas att ersättaren kan fylla hans plats vem det nu blir, säger Nyqvist

Mer läsning

Annons