Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för hallon -23 personer smittade av vinterkräksjukan

/

Annons

- Det började med att två av mina arbetskamrater insjuknade med lika symptom och vid samma tidpunkt den 23 mars. Båda hade varit på SKTFs årsmöte den 21 mars och ätet varmrätt och dessert. Det lustiga - och tråkiga - är att jag nog inte fått reda på detta om inte mina kollegor blivit sjuka.

När Bo-Göran Fransson fick veta att desserten bestod av vaniljglass med fruktspett, gratinerade med vit choklad och en kallrörd hallonsås, då förstod han vad det var som orsakade att 23 personer av 34 deltagare cirka 30-40 timmar efter måltiden blev illamående, kräktes och fick diarré.

- Hallonen. Det är djupfrysta importerade hallon som ofta är smittade med norovisus (calicivirus), eller med andra ord vinterkräksjuka. Frysta hallon från öststatsländer är ofta bevattnade med avloppsförorenat vatten. Jag vill att den informationen når ut till konsumenterna för det här är så allvarligt: För svaga personer kan det få allvarliga konsekvenser.

- Restaurangägarna kände inte till detta och blev förtvivlade. Även leverantören påstår sig inte känna till problemet med smittade hallon.

Fransson berättar att produkterna finns hos grossister, restauranger och i frysdiskar i de flesta livsmedelsbutiker. Enda rekommendationen han kan ge är att koka hallonen, det räcker alltså inte med att skölja noga.

- Kalla hallon är farliga. Någon som jag reagerar på är informationen till branschen, att handlarna inte känner till detta. Om inte branschen känner till problemet lär inte konsumenten göra det. Fenomenet är känt sedan 2000 och det kommer larmrapporter ibland. Mitt råd är att inte köpa produkterna för att sätta press på importören!

För att bekräfta om calicivirus var orsaken till utbrottet av vinterkräksjuka hos de 23 personer lämnade fem personer avföringsprov. Analyssvaret var positivt i alla fem proven.

Fakta: Frågor till livsmedelsinspektören

  • Hur kan hallon innehålla virus?

- Det beror på det vatten som tillförs när bären glaserar vid infrysningen. Det ger bären bättre konsistens. Om vattnet är förorenat exempelvis från gödsel eller via avloppsvatten följer bakterier och virus med i förpackningen. Att de fall som inträffat beror på hallon från just öststatsländer kan bero på brister i myndighets- och egenkontrollen vid odlingar och förpackningsindustrier.

  • Var finns dessa norovirus (calicivirus)?

- De finns i avföringen hos smittade människor och i vatten som tar emot avlopp. I ett gram avföring från en smittad person kan det finnas 10 miljarder virus och vid en kräkning kan 10 miljoner virus spridas - så tvätta händerna efter toalettbesök och innan du lagar eller äter mat! Det behövs inte mer än tio viruspartiklar för att man ska bli sjuk.

- Det finns flera olika stammar av norovirus, och vissa personer kan vara immuna mot en del av dessa, det kan vara orsaken till att alla inte drabbas.

  • Vilka är symptomen?

- 12-50 timmar efter smitta drabbas man av bland annat illamående, kräkningar, magsmärtor och diarréer. Även feber, huvudvärk och muskelvärk kan förekomma. Symptomen kan vara i 1-2 dagar men man smittar ytterligare en tid.

Mer läsning

Annons