Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa högspänningsbrytare på ABB

Annons

Från början var det inte ett miljöprojekt utan ett teknikprojekt där man ville hitta ett smartare och tillförlitligare sätt att bygga ställverk. ABB har med den frånskiljande brytaren plockat bort två frånskiljare och en gammeldags högspänningsbrytare. Man plockade bort felkällan nummer ett i ställverken, frånskiljaren.

- Våra kunder hade kommit fram till att brytarna numera var så bra att det faktiskt hade blivit så att fånskiljaren som finns för att man ska kunna serva brytaren hade större underhållsbehov än brytaren, berättar Sölver.

Den nya tekniken testades i ett ställverk i Untra. En jätteframgång. En ny svensk standard hade fötts. Nu har 100 Combined har installerats i Sverige och 500 totalt i 18 länder. Fortfarande en liten produkt i Ludvika men under snabb tillväxt.

Under resans gång växte miljöaspekten fram. Combinedbrytaren halverar ytan på ett ställverk, det behövs färre apparater, därmed mindre med stål och betong.

- Vi förstod gradvis vilken miljöbetydelse det hade fått, berättar Sölver.

Då gjordes en livstidscykelanalys där den nya brytarens miljöbelastning räknades om till koldioxidutsläpp. Bara ett ställverksfack med den nya brytaren minskar koldioxidustläppet med motsvarande tre bilars koldioxidutsläpp per år. Apparaterna i ett ställverk har förluster i form av värme, energiförluster som måste produceras i ett kraftverk.

Men nu innehåller också brytaren en mindre mängd av den ytterst aggressiva växthusgasen svavelhexaflorid (sf6) som är 20 000 gånger aggressivare växthusgas än koldioxid.

En brytare byggs, körs i 40 år och skrotas. Då har man utvecklat metoder för att minimera gasutsläppen under livstiden och återvinner det mesta när den tjänat ut. En ny Ludvikabrytere på 145 kilovolt innehåller fem kilo sf6-gas. Ett vanligt helt gasisolerat motsvarande ställverk 100 gånger så mycket. 95 procent av koldioxidbelatstningen under en livscykel på 40 år kommer från framför allt förlusterna, bara en mindre del från sf6-gasen.

- Under resan har vi tittat på alternativ till sf6-gas. Vi har studerat gamla tekniker som olja och tryckluft och moderniserat dessa tekniker. Apparaterna blir större. Effekten blir att miljöbelastningen omräknat till koldioxid blir större.

- Vi har också tittat på vacuumlösningar, men den fungerar bara på mellanspänningsnivå. Vacuum är inte en möjlig teknik i högspänningsapparater, konstaterar Sölver och med miljöpriset från Svenska Kraftnät i ryggen så kan man konstatera att den bästa brytartekniken som finns i världen med tanke på växthusproblematiken har utvecklats i Sverige.

Willy Lord, Swedpower

Per Norberg, Vattenfall Utveckling

Hans Linder, ABB Power Products

Ulf Borg, ABB Power Products

Leif Höglund, ABB Power Products

Ola Kristofersson, ABB Power Systems

Per Larsson, Svenska Kraftnät

Carl-Ejnar Sölver, ABB Power Products

Per-Olov Andersson, ABB Power Products

Jan Lundquist, Stri AB

Björn Franzén, Svenska Kraftnät

Per Kvarnefalk, Svenska Kraftnät

Ulf Lager, E-On

Hans-Erik Olovsson, ABB Power Systems

Mer läsning

Annons