Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet på mat införs inom äldreomsorgen

Annons

Kommunledningen i Ludvika är till sig av stolthet efter att föreningen Krav bestämt sig för att gå ut med en annonskampanj under rubriken "Tack Monica". Tacket gäller kostchefen Monica Ahrås och kommunens systematiska jobb med att öka andelen ekologisk mat i skolorna som pågått sedan 2003. På området kravmärkt har Ludvika kommit längst i landet.

Och nu är kommunchefen Kalle Gaustafson otålig för att man inte fått igång jobbet med att öka valfriheten och matkvaliteten inom främst äldreomsorgen som man kommit överens med kostbolaget Dala Måltidsservice om. Kommunens mat ska bli bäst i Norden.

– Att vi inte är igång ännu beror nog på att det är fel folk i projektet. Det är för mycket byråkrater i projektledingen. Jag och förvaltningscheferna tror att det krävs att kökspersonalen är med.

Det projekt som ska genomföras kommer att totalförändra synen på mat i äldreomsorgen.

– Anders Roos jobbar med det här på Ludvika lasarett och kommunen med äldreomsorgen. Vi ska införa en ny tillagningsteknik som möjliggör att oavsett om du är på lasarettet eller i ett äldreboende så ska du kunna välja den mat du vill ha och äta den på de tider du själv bestämmer. Du ska inte behöva äta 13.07 när matvagnen kommer utan när du är hungrig, säger kommunchef Kalle Gustafson.

Kommunchefen ser framför sig ett system där de äldre 10-20 minuter innan han vill äta bestämmer sig för vilken rätt han/hon vill ha.

– Då ska du kunna å precis nytillagad mat. Sådana system fungerar på sjukhus i Stockholm och i projekt i England. Då gör det också i Ludvika. På matsedeln kan det få plats minst 20 olika maträtter. Det blir enportionsförpackade maträtter som värms snabbt och effektivt.

– Lasarettet har lite svårare då de har köket i källaren och vårdavdelningarna högst upp. Inom äldreomsorgen blir det lättare då köken ligger bättre till.

– I en förlängning skulle jag också vilja se större valfrihet att välja maträtter i den mat vi kör hem till folk.

Idag består ledningen för projektet av kommunchefen, Anders Roos på landstinget och Per Sköld på Dala Måltidsservice. Under dem finns en projketgrupp med förvaltningscheferna Kah Slenning och Margareta Karlsson, kostchefen Monica Ahrås och Bengt Åkman på VBU.

– Jag har diskuterat det här idag med förvaltningscheferna och nu vill vi öka engagemanget genom att föra ned det till kökspersonalen. Det är de på golvet som måste vara med och de måste förstå köksekonomin. Vi har sagt att det här ska klaras med given budget men att man inom den får stor frihet. En dyr entrecote en dag måste kompenseras med billig soppa någon annan dag i en cykel.

Kommunchef Kalle Gustafson är inte främmande för att också ta med någon skola eller förskola i projektet.

– Det kanske inte går att få lika många rätter som i äldreomsorgen men ett större urval på rätter bör vi kunna hantera. Idag har skolorna två rätter plus en vegetarisk rätt. Om det ska fungera måste vi ha med oss personal, föräldrar och elever från början i skoldelen av projektet. Nog borde vi våga pröva i en liten skola eller att niorna på Kyrkskolan ställer upp och äter på en given tid där vi kan prova om det skulle fungera i praktiken. Det måste till innan vi ens ska fundera på att göra det i full skala, säger kommunchefen.

Mer läsning

Annons