Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägras läkare - är för gammal

/
  • Nekad. 89-åriga Dagmar Danielsson har besökt Solsidans vårdcentral för att hon ser grumligt på ett öga men stafettläkaren nekade henne att få remiss till en specialist med hänvisning till hennes ålder.  Foto: Thomas Isaksson
  • Ont. Dagmar Danielsson har ont i ögat, huvudvärk och ser dåligt. Därför går hon vidare till Patientnämnden Dalarna med sitt fall.  Foto: Thomas Isaksson
  • Pigg. Jag har krämpor - för jag är ju 89 år - men jag är fortfarande pigg här uppe! Kan man vara för gammal för att få remiss till en specialist, undrar Dagmar.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

- Jag har flera problem men jag är pigg här uppe! Jag löser gärna korsord och det vill jag fortsätta med, säger Dagmar Danielsson som bor i egen lägenhet på Notgården.

Hon är opererad för gråstarr i det vänstra ögat och har fått problem med sitt andra öga.

- Jag har förmodligen gråstarr i det andra också. Jag ser dimmigt, har ont i ögat och har huvudvärk.

- Den 12 juli var jag på Solsidans vårdcentral. Där träffade jag en stafettläkare och bad om en remiss till ögonspecialist. Men han sa ungefär att "Jag tror landstinget tycker att vid din ålder kan man klara sig med ett öga".

- Jag tycker att jag har rätt att åtminstone få träffa en ögonspecialist för bedömning.

Med hjälp av sin son och dotter har hon skrivit ett brev till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, för att få veta om en läkare äger rätt att neka en patient remiss på grund av patientens ålder.

HSAN svarade att Danielsson skulle göra en anmälan mot läkaren, men det vill hon inte, utan samma fråga har bollats vidare till Förtroendenämnden i Dalarna.

- Jag tänker inte ge mig. Jag vill till Falun, Västerås eller Örebro, säger fru Danielsson med skärpa.

Dagmar Danielsson ska i dag onsdag ringa till Solsidans vårdcentral på nytt för att eventuellt få träffa ordinarie läkare.

Den stafettläkare som gjorde bedömningen har slutat på Solsidan.

Mer läsning

Annons