Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utreder lasersvets i Ludvika

/
  • Lasersvets. Kjell Nyqvist hoppas att utredningen visar att Vilas också kan få den nya starka lasersvetsteknologin som kan stärka regionens näringsliv.
  • Starkt. Det behövs inga tillsatsmaterial (som på tredje exemplet) när man svetsar med laser, i m och den deformerade delen är resultatet av att en tvivlare försökte bevisa att svetsmetoden inte håller.

Annons

Väsman Invests dotterbolag Vilas bedriver i dag laserskärning i maskinparken vi lokalerna i Östansbo.

- Vi har nu fått 260 000 från Region Dalarna till en förstudie om etablering av en lasersvets i Ludvika som ska arbeta med legoproduktion, säger Väsman Invests vd Kjell Nyqvist.

Tidsoptimistiskt säger han att man har som mål att genomföra studien till november men troligtvis tar det lite längre tid.

- Vi hoppas att hitta ett antal lokala företag vi tillsammans kan utveckla den nya svetstekniken med. Vi ska också samverka med Samarkand och högskolan.

- Vår laserskärning i Vilas är nu en etablerad teknik. Nästa utvecklingssteg blir att svetsa med laser. Inom bilindustrin används redan tekniken.

- Laser har fördelen att metoden är snabb och man bränner ihop ytorna, vi behöver inget tillsatsmaterial.

- Svetsen blir minst lika stark som med tillsatsmaterial, metoden kräver mindre värme vilket gör att man slipper efterbearbetning, berättar Kjell Nyqvist.

Om man svetsar i hop en T-formad plåt kan man svetsa uppifrån istället för på båda sidor.

- Vi kommer också att kunna förbättra konstruktionerna. Jag har när vi förklarat metoden liknat den vid hur man klädde på pappdockor, man viker över en liten kant. Med laser kan vi skära ut plåtar och sedan punkta ihop dem med svetsade kanter utan att man behöver svetsfixturer.

Väsman Invest tror också på bättre arbetsmiljö och att den nya teknologin också kommer att kräva vidareutbildning av företagens konstruktörer.

Mer läsning

Annons