Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s ambassadör besökte Stri i Ludvika

/
  • USA:s ambassadör besöker Stri. ABB:s HVDC nestor Bo Normark, USA:s ambassadör Michael Wood och Stris vd Dan Wikström diskuterade president Bushs klimatutspel i Stri:s högspänningslaboratorium innan presidenten gjorde utspelet.

Annons

_ Det var ett mycket betydelsefullt besök vi fick. Vi fick till och med förhandsbesked om president George W. Bushs utspel i klimatfrågan. Det var Gunnar Asplunds vision om att man kan klara elförsörjningen i Europa med att överföra el producerad av solkraftverk i Sahara som var den direkta orsaken till ambassadörens besök, säger Carl Öhlén vid Stri.

Stri var värd för besöket där också ABB och Vattenfall deltog.

- Det "heta" ämne som diskuterades var ny teknik för mer effektiv kraftöverföring och integrering av förnyelsebar energi, förklarar Öhlén.

Lennart Billfalk, Vattenfall gav en översikt om alarmerande scenarier och risker av global uppvärming på grund av koldioxidutsläpp. Han presenterade idéer om vad som kan göras för att hejda klimatförändringen till maximalt två graders ökning i global uppvärmning till 2030 samt ambitioner och initiativ från Vattenfall för att understödja detta.

ABB:s HVDC-nestor Bo Normark visade att kraftöverföring är en flaskhals vid integrering av avlägset belägna vind- och solkraftverk och förklarade finessen med HVDC Lightkablar i marken som en ersättning av skrymmande kraftledningar. ABB håller för övrigt på att försöka få acceptans i USA för markabeln i Sunrise Powerlinkprojektet i San Diego i Kalifornien.

Stris vd Dan Wikström visade det forskningsarbete som pågår hos Stri och forskarbyn High Voltage Valley inom kraftöverföring och distribuerad generering.

Ambassadör Michael Wood var mycket imponerad av Stris högspänningslaboratorium, klimatprovningen och speciellt provanläggningen för 800 kilovolt UHVDC med den "futuristiska designen" som Gunnar Asplund är pappa till.

Mer läsning

Annons