Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendbrott i Ludvika - befolkningen minskar

Under en följd av år har befolkningen i Ludvika stadigt ökat, men förra skedde ett trendbrott.
Enligt preliminära siffror minskade kommunens befolkning från 25 810 till 25 588.
– Det är trist, säger kommunalrådet Maria Strömkvist (S).

Annons

Enligt kommunens egen statistik har det alltså minskat med 222 personer (0,9 procent). Det finns två tungt vägande orsaker till att en femårig uppåtgående trend förra året bröts, dessutom med råge.

Flyttnettot blev minus 136 personer. Det vill säga att det var betydligt fler som flyttat från (1 167) än flyttade till (1 031) Ludvika kommun. Vidare så hade kommunen ett avtal 2010 om att ta emot 50 flyktingar, man tog emot 157. Medan man 2011 hade avtal om att ta emot 80 flyktingar, men tog bara emot 60.

– Det är de stora orsakerna till att befolkningen minskat. Att fler har flyttat kan bero på konjunkturen. Det är lättare att flytta när konjunkturen är bra och det finns fler lediga jobb, säger planeringssekreteraren Karin Sandahl.

– In- och utflyttning har att göra med jobb och bostäder, påpekar Maria Strömkvist.

En annan orsak är födelsenettot. Även om det var något fler nyfödda ifjol (263) jämfört med 2010 (254), så är det fler som avlider än som föds. 2010 avled 338 personer och förra året 352. Därmed blev det ett födelsenetto 2011 på minus 89.

– Det totala resultatet är inte helt oväntat, vi såg ju tidigt vartåt det lutade. Det totala nettot i sig är ju inte så stort, men det är ju tråkigt att det minskar, noterar Karin Sandahl.

Tidigare år har antalet invånare ökat ganska kraftigt under våren, men den ökningen uteblev helt förra året. Däremot skedde en liten återhämtning i juni, men därefter minskade befolkningen i stort sett konstant fram till årsskiftet.

Statistiska centralbyråns statistik kommer senare i år, men om 25 588 blir den officiella siffran så är det den lägsta siffran sedan mitten av oktober 2009.

Mer läsning

Annons