Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsdagsgruppen visar upp sina färgstarka tavlor

/
  • Torsdagsgruppen ställer ut sina färggranna tavlor under torsdag och fredag. Från vänster: Ulla Thorsell, Margareta Pålar, Gunvor Damberg, Rita Johansson och Birgit Axell.
  • Rita Johansson är en färgälskande profil bördig från Tyskland. Hon tycker att det är synd att allting ska vara så svart och vitt nu för tiden. Bakom henne skymtas ett par av hennes tavlor.
  • Här har Gunvor Damberg målat av ett fotografi från NLT föreställande lysmasken längs Väsman strand från i somras. Slående likt!

Svartvitt, avskalat och stilrent. Inredningstrenden har varit tydlig de senaste åren. Vad tycker konstföreningen Torsdagsgruppen om det?
– Våga inte komma svartklädd på min begravning. Här på Torsdagsgruppen älskar vi färger, säger Rita Johansson.

Annons

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, håller över hela landet i studiecirklar och kurser. I Ludvika har de bland annat en konstgrupp som träffas och målar tavlor på torsdagar. Torsdagsgruppen som består av sju glada kvinnor ställer nu ut sina tavlor för allmän beskådan. Under torsdag och fredag hålls IOGT:s lokaler mitt emot McDonalds öppna mellan 12 och 16.

– Vi har alla olika stilar. Här kan vi mötas, måla, dricka kaffe och prata om allt mellan himmel och jord. Det är härligt, säger Ulla Thorsell.

Vid sin sida har Ulla inte minst krutpaketet Rita Johansson, bördig från Tyskland. Hon målade under flera år på 60-talet men tog sedan ett långt uppehåll.

– Men efter att jag hamnade granne med Birgit (Axell, en av de övriga konstnärskorna) fick jag tillbaka suget. Jag älskar att måla blommor och höns. Det ska helst vara starka och många färger. Man mår bra av färger. Det är synd att folk nu för tiden ska skala av alla färger. Det skulle vara mycket roligare om folk tog ut svängarna och började iklä sig röda eller blommiga kalsonger, säger Rita Johansson mellan ett av många skratt.

Utställningssalen fullkomligt prunkar av alla organiska kombinationer. Kameler, tuppar, vattenfall och tysta landskapsskildringar samsas om utrymmet. Vart man än vänder sig möts man av starka uttryck och färggranna tolkningar av samtiden, omvärlden och dåtiden. Det här handlar inte om några trötta pensionärer som håller på att tyna bort. Snarare tvärtom. Här tar man för sig ordentligt. Det gäller inte minst Rita Johansson.

– Min dröm är att måla en tavla som en hel vägg. Det ska vara storslaget och med klatschiga färger. En mastodontmålning skulle man kunna säga, säger hon.

Till vardags består Torsdagsgruppen alltså av sju tanter. Till utställningen är de två färre av olika anledningar. Tavlorna är prissatta mellan 100 och 2000 kronor. Men det är inte hela världen om de inte lyckas sälja dem.

– Syftet är inte att göra affärer på tavlorna. Vi vill bara visa upp vår konst och kanske få lite positiv uppmärksamhet. Det betyder mycket då konsten i många fall utgör en del av en själv, säger Birgit Axell som varit föreningen trogen i över 20 år.

Är det inte smärtsamt att sälja sin konst om den har blivit en del av en själv?

– I vissa fall kan det vara så. Men ofta kan jag känna mig nöjd på en tavla som suttit en tid hemma på väggarna, säger Birgit Axell.

I anslutning till utställningen serveras även hembakt bröd och kaffe.

– Alla är välkomna till oss. Det spelar ingen roll vem man är, säger Rita Johansson.

Måste man inte vara än färgälskare för att släppas in?

– Haha, nej det är inte helt nödvändigt, men självklart är det en fördel, säger Johansson mellan ett nytt skratt.

Mer läsning

Annons