Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomteglädje på Öraberget

/
  • Vilken julstämning på Öraberget i Grängesberg! Tomten har anlänt med nisse, tomtelykta och en välfylld julklappssäck. Lea Rekilä har skapat ett tomteland i miniatyr till glädje för alla i grannskapet, barnen i synnerhet.

En trogen glädjespridare och stämningsskapare. Det kan man med fog säga om Lea Rekiläs stora tomteinstallation på Öraberget i Grängesberg. Lagom till julafton har han fattat posto på gården utanför huset Örabergsvägen 12 tillsammans med en nisse, en tomtelykta och en välfylld julklappssäck.

Annons

– Tomten har hängt med mig under ett 20-tal år och det är alltid lika roligt när han kommer fram. Nu blir han kvar här på gården till juldagen men sedan har han jobbat färdigt för den här gången. Tomtar behöver ju som bekant inte jobba efter julaftonen, säger Lea med glimten i ögat.

Om Örabergstomten väljer att vila ut i tomtarnas berömda hemvist någonstans i norra Finland ska vara oskrivet. Men efter juldagen dröjer det ett år innan han åter dyker upp i det aktuella Grängeskvarteret.

Om sanningen ska fram måste vi avslöja att Örabergstomten är en produkt av Leas konstnärliga talanger.

– Det är min makes gamla gruvoverall som jag har stoppat upp och tomten har även hans gamla gruvstövlar och arbetshandskar på sig.

Under vistelsen på gården sitter Örabergstomten och myser på sin sparkstötting med en välfylld julklappssäck inom räckhåll. Förutom de klassiska tomteattributen har Lea också skapat ett litet landskap i miniatyr med några vackra granar och två stora snöstoder. Glimmande marschaller och ljuset från den tända tomtelyktan förhöjer stämningen åtskilliga snäpp speciellt när mörkret faller på.

Det behöver knappast nämnas att Leas tomtearrangemang är något mycket uppskattat i Grängesberg, bland grannar och barn på Öraberget i synnerhet.

Mer läsning

Annons