Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänar extra om de flyttar semestern

/

Annons

- Förra sommaren, konstaterar han, var 28 av de 40 vårdplatserna på avdelningarna öppna.

Hur många det blir i sommar är oklart.

Uppgifter till tidningen gör gällande att det även är problem att få vikarier till akutmottagningen. Det sägs att personal saknas till 20 kvällspass och till samtliga helger. Riktigt så illa är det inte, enligt Beronius.

Beronius uppger att det totalt sett framför allt råder brist på sjuksköterskor. Antalet sjuksköterskor som är tillgängliga för vikariat har minskat och det beror troligen på att många sjuksköterskor pensionerats.

- Det tycks vara så att kommunerna betalar vikarierande sjuksköterskor lite bättre än vad vi gör. En nyutexaminerad sjuksköterska tjänar hos landstinget närmare 19 000 kronor i månaden. Kommunerna betalar några hundralappar mer.

Bland personal inom vården förekommer uppgifter om att landstinget tänker erbjuda den ordinarie styrkan diverse ekonomiska morötter för att man ska få ihop sommarschemat. Det skulle exempelvis kunna handla om att personal som flyttar på en del av sin semester och jobbar mitt i sommaren kommer att tjäna en extra slant.

- Diskussioner pågår men vilka lösningar vi funderar på vill jag inte kommentera nu. Om ett par veckor kan det vara klart, vi måste lösa detta kvickt så vi vet vilken personal vi har i sommar, betonar Jens Beronius.

Mer läsning

Annons