Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänar 530 000 på skog– viss del går till slyröjning

/
  • Tekniska nämndens ordförande Sören Finnström var i somras själv ute och röjde. Nu hoppas han att man kan få till ett projekt tillsammans med Arbetsförmedlingen och att staten således kan vara med och delvis betala för slyröjning.

Socialdemokraterna har lovat att dess vallöfte från 2010 om kommunala slyröjarlag "absolut" ska uppfyllas 2012.
Men frågan blev aldrig diskuterad vid budgetberedningarna i höstas.

Annons

– Jag är ganska säker på att det inte förekom några sådana diskussioner, säger kommunchefen Las Hellsing.

Ekonomichefen Rune Wikström har inte lyckats hitta några "slyröjarpengar" i budgeten och hänvisar till gatuchefen Anders Axelsson som möjligen kan veta.

– Nej, hos oss på tekniska finns inga pengar som är reserverade för slyröjning, meddelar Axelsson.

Kommunalrådet Maria Strömkvist (S) understryker att slyröjning i större skala måste ske 2012, men hänvisar till tekniska nämndens ordförande Sören Finnström (S) för närmare kommentarer.

Finnström hoppas att man kan få till ett projekt tillsammans med Arbetsförmedlingen och att staten således skulle vara med och delvis betala för slyröjning.

– Arbetsförmedlingen lär väl vara intresserad av att få ut människor i arbetet, förmodar Finnström.

Han tillägger att han har en egen ide om hur man kan få fram de nödvändiga pengarna.

– Det är en tanke som jag haft tidigare och det är att vi kan avverka lite kommunal skog och på det viset få loss pengar som kan användas för att betala slyröjarlag. Röjning behövs, var man än kommer i kommunen så är det igenväxt och det är detta som folk klagar på.

Planeringschefen Jan-Erik Eriksson, som arbetar under kommunstyrelsen, visar sig vara den som sitter inne med svaren.

– Vi inom mark- och plan har anslag till markförvaltning och där ingår röjning, säger Eriksson och omtalar att man i år räknar med att tjäna relativt stora belopp på skogsbruket.

– Vi har budgeterat för en förtjänst, netto, på skogsförvaltningen på 530 000 kronor. Just nu har vi en upphandling ute som handlar om att skog ska gallras vid Laggarudden, på Knutsbo, i Håksberg och i ett område nära flygfältet på Nyckelmyren.

En del av intäkterna från skogsbruket kommer att användas för att betala röjningsjobb, enligt Eriksson. Men problemet som han ser det är att det är svårt att lokalt i Ludvikaområdet hitta tillräckligt med arbetskraft med den rätta kompetensen.

– Det försökte vi göra förra våren men det misslyckades. Skogsarbetarna som jobbade med motorsåg är bortrationaliserade och de arbetslösa i bygden har inte rätt utbildning och är kanske inte heller intresserade att jobba med röjning.

Sex personer som inom kommunen är knutna till projektet OSA, offentligt skyddat arbete, har kompetens för att utföra röjning och arbetar med detta under säsong.

– Men i övrigt får vi upphandla dessa tjänster av till exempel skogsföretag. Vissa av de här företagen har personal som kommer hit från andra EU-länder.

Mer läsning

Annons