Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroristexpert till Ludvika

Annons

Anledningen till besöket är det nyligen startade forskningsprojektet om elektromagnetisk terrorism som forskarbyn startat för att leda utvecklingen av skydd av det civila samhällets elektriska infrastruktur. Allt utom flyget står oskyddat mot elektromagnetisk terrorism.

Att forskningen inletts kommer sig av att kanslirådet Henrik Sjölinder vid justitiedepartementet träffade Samarkands vd Björn Knutsson i Bryssel för något år sedan och då gav det ena det andra. Det är Samarkand som utvecklar forskarbyn High Voltage Valley.

I forskningsprojektet samverkar High Voltage Valley med Chalmers, Uppsala Universitet, justitiedepartementet, försvarsdepartementet, näringsdepartementet, Vinnova, Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten, Försvarets forskningsinstitut, Försvaraets Materielverk, Saab, Vattenfall, Banverket, Svenska Kraftnät, ABB och Bombardier.

Uppsala Universitets professor Rajeev Thottappillil som är knuten till Ångströmslaboratoriet och High Voltage Valley kommer att leda det första forskningsprojektet inom antiterrorismområdeti Ludvika.

Samarkands vd Björn Knutsson hoppas att besöket av landets antiterroristsamordnare ska leda till att forskningsprojektet får fram mer forskningsanslag så att det kan bedrivar mer forskning.

Mer läsning

Annons