Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåget rullar vidare för HVV

/
  • Vd:n för Samarkand 2015, Lars Lindblom (till vänster), har nyligen anställt två nya arbetare till High voltage valley. Kathrine Abrahamsen (i mitten) anställs som ny processledare samtidigt som Bonnie Andersson (till höger) anställs till rollen som projektledare för det nya projektet för leverantörsutveckling.
  • Kathrine Abrahamsen.

Efter sex goda år tuffar tåget med High voltage valley vidare. Nu har verksamheten tillförts två nya medarbetare och ett nytt projekt för leverantörsutveckling har skapats. Kathrine Abrahamsen blir ny processledare och Bonnie Andersson anställs till rollen som projektledare för det nya projektet.

Annons

När High Voltage Valley bildades i slutet av 2005 var det för att etablera en forskarby i Ludvika i hopp om att säkerställa regionens ledande ställning inom elkraftteknik. Under 2009 omformulerades projektet till att arbeta mer riktat mot att utveckla företagen regionalt och att skapa starka aktörer inom elkraftområdet. Arbetet rullar nu vidare åtminstone två år till. Lars Lindblom är vd för Samarkand 2015, ägare av High Voltage Valley.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna fortsätta bygga High Voltage Valley ännu starkare och skapa ett liv även efter 31/12-2013 då den nuvarande projekttiden löper ut, säger Lindblom.

Som ett led i ambitionen att bygga organisationen än starkare inleddes projektet för leverantörsutveckling i början av november. Projektet drivs i samarbete med ett antal leverantörer till ABB i regionen. Som projektledare anställdes då Bonnie Andersson, som arbetat inom verkstadindustrin i över 40 år.

– Det är ett väldigt intressant och spännande uppdrag. Jag hoppas kunna bidra till att skapa fler jobb i regionen. I första hand gäller det ABB men i förlängningen även andra företag, säger Andersson.

Ny från och med första december är Kathrine Abrahamsen som övertagit rollen som processledare på HVV. Abrahamsen kommer från jobbet som forskare på Dalarnas forskningsråd och har tidigare bland annat varit projektledare för projektet Rörlighet i Bergslagen.

– Min ambition är att befästa Ludvikas ställning som elkraftsleverantör och att vi ska vara med på tåget under energiomställningen, säger Abrahamsen.

Förutom de relativt avgränsade projekten inriktade mot elkraftteknik och ABB jobbar även Lars Lindblom och Samarkand 2015 brett för att skapa ett attraktivt Västerbergslagen.

– Det gäller att få med ett helhetsperspektiv när man jobbar med utveckling av bygden. För att folk ska vilja flytta hit gäller det att vi har bra dagis, skolor och sjukvård. Det gör att vi ständigt för en dialog med många av samhällets olika aktörer. Det gäller inte minst nu när gruvorna ska öppna igen. Det innebär en stor utmaning för oss, säger Lindblom.

Ni hade förhoppningar om att lyckas få hit Boston Powers batterifabrik. Hur ser ni på bakslaget i den förhandlingen?

– Vi var i allra högsta grad involverade i den processen. Sedan blev det ett ägarskifte och kinesisk dominans vilket innebar att vi gick miste om affären. Men vi har inte gett upp för det utan jobbar vidare med andra spår. Ambitionen är fortsatt att få hit en batterifabrik som komplement till ABB.

En annan viktig del i Samarkands och High voltage valleys arbete har varit att skapa förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar i Ludvika.

– Att vi har varit framgångsrika med det arbetet framgår av statistiken. 2007 hade vi 30 studenter boende i Ludvika. Nu har vi 250. De flesta läser på distans och är knutna till Högskolan Dalarna. Det är så klart otroligt positivt, säger Lindblom.

Mer läsning

Annons