Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stri träffar avtal med världens största elnätbolag

/
  • Drömmen. Ryssland har ett åldrande kraftnät och drömmen för Stri och isolationsspecialisten Igor Gutman är att få vara med och designa ett nät för 2030-talet.
  • Avtal. Igor Gutman har för Stris räkning varit med om att träffa avtal med Ryssland där Stris kunnande ska hjälpa Ryssland till bättre elnät och i gengäld får de nordiska nätbolagen lära sig ryska underhållsmetoder.
  • Stödisolatorer. I höst kommer ryska specialister till Stri för att lära de nordiska nätbolagen hur de ska kunna hitta fel på isolatorerna uppe i de spänningatta kraftlinorna.

Annons

Det ryska och nordiska elöverföringssystemet har många likheter, långa och gamla linjer gamla som pinats av is och snö. Detta innebär att det är liknande krav även för framtida utveckling och införande av ny teknologi.

I det nordiska systemet har norska Statnett, Svenska Kraftnät och Fingrid varit pigga på att föra in tekniska nymodigheter som gjort nätet mer styrbart. Ryssland har gått sin egen väg men har kunnande upp på 1150 kilovolt växelström och HVDC även om åldrandet av kraftnätet gått längre än här.

Federal Grid Company i Ryssland (är ett helägt dotterbolag till RAO-UES, världens största kraftbolag) är direkt ansvariga för hela det ryska överföringsnätet från Kaliningrad i väster och 9000 kilometer till Vladivostok i öster.

Ryssarna är intresserade av Stris spetskunnande inom isolation, kompakta linjer, systemanalys, metodutveckling och diagnostikkunnande och Stri vill ta till sig ryska kunskaper.

Förklaringen kan också heta Igor Gutman, Stris specialist på isolation. Igor är uppvuxen i St Petersburg och har varit med om att utveckla rysslands elnät men bor sedan 13 år i Ludvika då Stris kunnande tilltalade honom.

- Vi samarbetar redan med ryssarna i några specifika projekt. Med deras forsknings och utvecklingscentrum diskuterar vi vidare samarbete om diagnostik på ledningar och av stationer. Det kan också bli tal om att titta på hur ett ryskt nät ska vara designat 2030.

- Rysslands och det nordiska nätet har utvecklats vart för sig. Ryssland har det varit tradition varit mer av akademi och här mer av praktik. Det ryska är så enormt att det kan rymma alla världens fel och problem man kan drömma om (om man är forskare eller konsult). Vi har exempelvis varit duktiga på att tillverka stödisolatorer som håller och de har inte haft samma höga porslinskvalitet men har istället utvecklat detekteringsmetoder för att hitta felen i fält, berättar Gutman.

Denna metod kommer ryssarna att i höst lära ut till de nordiska kraftnätsbolagen vid en workshop i Ludvika.

Mer läsning

Annons