Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stri kontrollerar världen via webben

/

Annons

Det som utvecklats är ett övervakningssystem som kan rädda kraftbolagen från årslånga avbrott och dyrbara reparationer i mångmiljonklassen.

- Idag är leveranstiden på en generator uppe i två år. Vi vet det eftersom vi bygger om i Ludvika och ska bygga om Lernbo, säger Tommy Hjort och Stris Sonja Berlijn säger att sak samma gäller en krafttransformator där samma teknologi går att använda.

I juli i fjol så satte Stris doktor Sonja Berlijn, Johan Drottesjö och Olof Andersson in sensorer i generatorn i Loforsens kraftverk.

Sensorerna registrerar partiella urladdningar, eller glimning som man också säger. Informationen går via en tysk apparat utvecklad av företaget Lidic via Västerbergslagens Elnäts optonät till centralen i Östansbo och vidare till Stri där alla händelser registreras, bearbetas, larmas och publiceras på webben.

- Fram till i dag måste man åka ut till varje generator för att mäta på plats. Det innebär att det går år mellan kontrollerna, konstaterar Tommy Hjort som nu har ett instrument som nu nästan ögonblickligen reagerar om det håller på att hända något med isolationen på lindningarna.

- För kraftbolaget är detta ett mycket bra verktyg för systematiskt arbete med tillståndsstyrt underhåll i dess vidaste bemärkelse, fortsätter Hjort

- Nu kan de beställa reparationer, nya lindningar eller generatorer i tid, genomföra förebyggande underhåll. Dyrt? Egentligen inte för ett haveri ger stillestånd som kostar multum. Loforsen använder vi för att utveckla verktygen, säger Sonja Berlijn som i juni ska presentera världsnyheten en internationell mässa.

Och nya jobb på Stri räknar man med eftersom man kan sitta i Ludvika och hålla kontroll på tillståndet på lindningen i generatorn och transformatorn oavsett om den står i Sydamerika, Indien, Kina eller Loforsen. Majoriteten av världens generatorer är över 50 år gamla och körs hårdare än vad de konstruerades för.

- Om något år räknar vi med att sysselsättning inom detta område har ökat betydligt på Stri, säger Sonja Berlijn som räknar på en offert på transformatorkontroll i Tyskland och har närmare 30-talet projekt på gång.

Metoden går också att använda för att mäta tillståndet i kablar. De kablar som de svenska kraftbolagen investerat stort i när man grävt ned nätet efter stormarna är inte ibland inte byggda för att klara den kyla de utsätts för i Sverige.

Metoden med att fjärrkontrollera bygger på ett utvecklingsjobb Stri håller på med till Norska Statnett sedan 2004. Norge ska höja spänningen i kraftlinjerna från 300 till 420 kilovolt för att hantera större kraftmängder i befintliga kraftledningstorn. Stri har tre kameror uppsatta som kontinuerligt fotograferar tre olika typer av isolatorer i en 6,5 kilometer lång testlinje utanför Oslo. Det man är ute efter är extremt snöoväder, helst med inslag av salt från Atlantvindarna. Via fjärrövervakningen kan man för första gången digitalt fotobearbeta vad som händer och man kan välja nya isolatorer på vetenskaplig grund.

- Det vi gör i Norge är unikt i världen med automatisk bildbehandling där vi kan mäta islast, temperatur, fuktighet och vindhastighet på två glasisolatorer och en kompositisolator varav en har en profil som är framtagen av Stri. Vi kör tillsammans med Statnett ett år till, vi vill ha en riktig snövinter, säger Sonja Berlijn som noterar att man som kuriosa får förvarning om vad det blir för väder om det blåser västliga vindar.

Det är inte första gången Västerbergslagens Kraft engagerar sig i utvecklingsprojekt.

- Elproduktionen kom igång i samband med utvecklingsprojektet med ASEA i Hellsjön 1893, så där finns traditionen. På senare år har bolaget samarbetat med ABB bland annat med prototypen för HVDC Light. Vi vill ge tillverkare och ingenjörsföretag möjlighet att utveckla system och produkter i verklig drift till branschens fromma. Vi tror att nära samarbete med exempelvis Stri och ABB stärker bygdens näringsliv, säger Tommy Hjort

Mer läsning

Annons