Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största lyftet för vattenkraften

/
  • Nytt lyft. Igår kom Västerbergslagens krafts nya generator på plats genom ett nytt jättelyft. Foto: KJELL STRAND

Annons

- Den har varit på väg på en trailer sedan i måndags från Bremen i Tyskland där den tillverkats. Lyftet in genom taket i stationsbyggnaden är ganska intressant då generatorn vägde 58 ton och den måste lyftas med lång bom från mobilkranens bas för att komma på rätt plats. Mobilkranen kom från Gävle och har kapaciteten 400 ton när bommen hålls kort, och viken skicklighet kranföraren hade, berättar Västerbergslagens Krafts Tommy Hjort.

Byggentreprenören AEB har tagit upp ett hål i taket som ska vara tillräckligt stort för att generatorn ska komma igenom och med stor precision placeras på det gjutna fundamentet.

Taksektionen ska sedan lyftas tillbaka och skarvas ihop med resten av taket

Tommy Hjort som följt generatorproven på plats hos tillverkaren Lloyd Dynamowerke är nöjd:

- Proven gick mycket bra. Endast mycket små vibrationer och lågt buller kunde uppmätas. Dessutom visade sig verkningsgraden vara 0,5 procent högre än offererat. Om turbinen också håller utlovad verkningsgrad, eller bättre, kommer VB Kraft att kunna producera lite mer el än beräknat med samma vattenåtgång, säger Hjort.

Västerbergslagens Kraft kommer att utföra verkningsgradsprov kort efter att den nya utrustningen är igångkörd och har börjat producera el.

- Avsikten med mätningen är att verifiera att aggregatleverantören uppfyller sina löften om verkningsgraden. Den uppgiften var avgörande i utvärderingen av offerterna och är ett led i att Västerbergslagens Kraft bara vill ha affärer med seriösa leverantörer, säger Hjort.

Mer läsning

Annons