Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för gräsklippning runt gravstenar - församlingsbor rasar

/

Annons

Gunnar Berglund i Sunnansjö blev mycket upprörd när han besökte sin grav vid Grangärde kyrkogård. Så upprörd att han åkte hem och hämtade sin egen gräsklippare.

- Jag har inte läst en rad om nyordningen som tydligen gäller sedan i våras. Men ryktesvägen har jag hört att jag kan få klippt för 120 kronor om året. Men det tycker jag att församlingen skulle ha annonserat ut och så skulle man ha informerat gravrättsinnehavarna, säger Gunnar Berglund som vet att många runt hans grav bor långväga bort och därmed har fått ännu sämre information än den han via ryktet fått.

Vaktmästarna vid kyrkogården kör efter ett system där man har olika skyltar vid gravarna som upplyser vad gravrättsinnehavaren betalar för. Ingen skylt och det är prydligt klippt till någon decimeter från gravstenen/graven där ogräset frodas och växt sig högt.

Intrycket blir extra tydligt då församlingen är noga med att hålla häckarna välansade.

Det är samma ordning vid församlingarnas kyrkogårdar i Grangärde, Grängesberg och Säfsnäs.

En tättskriven information på två A4-sidor sitter uppsatt. Den inleds med ett långt stycke ur begravningslagen kapitel sjus tredje paragraf som säger att innehavaren av gravrätten skall hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Den som orkar till slutet och förstår det finstilta får här den information och prislapp politikerna beslutat om.

- Numera klipper vi inte gravar annat än om man betalar för skötseln. Vi måste använda våra pengar till att hålla snyggt på kyrkogårdarna i övrigt.

- Jag beklagar att vi inte satt upp information som är mer lättförståelig och inte informerat bättre. Det tar jag till mig, erkänner Wivi-Anne Hellström som förklarar att när beslutet togs så skedde det helt utan debatt och invändningar då församlingen är rädd om sina pengar.

- Men eftersom det är så många som redan ringt och klagat från Grängesberg och Grangärde måste vi ta en ny diskussion i kyrkonämnden. Men det kan inte bli förrän i augusti, säger nämndens ordförande.

Mer läsning

Annons