Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettläkare kostar 100 miljoner

DT skrev häromdagen att landstinget skrivit nya avtal med läkarbolag som sträcker sig fram till maj 2013.
– Stafettläkarna kostar landstinget cirka 100 miljoner årligen, säger ekonomidirektören Peter Hansson.

Annons

Kostnaden har legat på den nivån i några år och med tanke på att vissa prishöjningar skett så tyder det på att beroendet av stafettläkare har minskat något, enligt Hansson.

– Det här är pengar som vi har i vår budget men pengarna räcker inte till lika många läkare som de skulle göra om vi hade fast anställda. Man kan säga att det går en halv stafettläkare på en ordinarie läkare om man ser till kostnaden, förklarar Peter Hansson.

Han medger att det kan ligga något i läkarbolagens resonemang att deras läkare är mer effektiva och hinner med fler patienter. Detta då de inte behöver lägga tid på möten och annan form av administration.

Samma uppfattning har Anette Gerlström, chef för vårdcentralerna Norra och Solsidan i Ludvika.

– Stafettläkare har patientadministration precis som ordinarie läkare, men ordinarie läkare har andra arbetsuppgifter som stafettläkare inte har.

Västerbergslagen har i flera år varit en av de regioner inom Landstinget Dalarna som haft störst behov av i hyrda läkare.

– För Norra vårdcentralen har vi i år en läkarbudget på 7,5 miljoner kronor. Inhyrda läkare bemannar 3,8 tjänster. Om de vore fast anställda skulle kostnaden vara cirka två miljoner lägre, uppger Gerlström.

Hans Asplund, ekonom vid landstinget i Västerbergslagen, berättar att Smedjebacken är den vårdcentral i området som näst Norra läger mest pengar på stafettläkare.

– Under 2011, till och med november, har Smedjebacken-Söderbärke anlitat stafettläkare till en kostnad av 3 517 000 kronor. För Grangärde-Fredriksberg är kostnaden 541 000, för Grängesberg 1 312 000 och för Solsidan 1 761 000.

Peter Hansson hoppas att beroendet av stafettläkare kan minska de närmaste åren.

– Vi satsar på att ta in ST-läkare (läkare under utbildning) och så är det ju fler som utbildas till läkare vilket medför att det blir fler kandidater som kan rekryteras. Vår plan är att minska beroendet av stafetter men jag ser inte ett scenario de närmaste åren där vi helt kan klara oss utan dem.

Mer läsning

Annons