Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkar och slag mot kommunal personal

Personalen på ett korttidshem har en svår arbetssituation.
– Det händer att de utsätts för sparkar och slag, blir nypna eller dragna i håret. Titt som tätt gör personalen arbetsskadeanmälningar.

Annons

Åsa Bergkvist, huvudskyddsombud för Kommunalfacket inom vård- och omsorg, har uppfattningen att personal på korttidshemmet gör anmälningar varje månad.

– Vi har ställt krav på handlingsplaner och riskanalyser. Men vi kan inte kräva att det inte får förekomma ensamarbete, säger hon.

Problemet är på intet sätt nytt. men nu pågår projektet "omsorg utan våld" som syftar till att minska oron på korttidshemmet. Här ingår också att planera för åtgärder som kan minska aggressionerna bland dem som bor på korttidshemmet.

– På hemmet finns fyra platser och hit kommer barn och ungdomar upp till 17, 18 års ålder och som lider av olika psykiska funktionshinder, berättar Cecilia Vestergaard, områdeschef vid vård- och omsorg.

Korttidshemmet behövs för att föräldrarna ska få avlastning liksom att barnen och ungdomarna har behov av miljöombyte med jämna mellanrum.

– För närvarande är det ungefär 15 barn och ungdomar som alternerar på de här platserna. En del kan vara där två, tre dygn i månaden, andra kanske varannan helg. De behöver vårt stöd och hjälp för att klara sin vardag, framhåller Vestergaard.

I bland inträffar tråkiga händelser och som kan resultera i en arbetsskadeanmälan, konstaterar områdeschefen.

– Det kan komma utbrott av aggressivitet där de är på väg att skada sig själva eller skada någon annan. Vår personal försöker förhindra att detta sker men i bland kan de bli utsatta för till exempel slag, bli rivna i håret eller få någon sak kastad på sig.

Vestergaard bedömer att det är på detta boende man har mest problem med våld och hot. Trots den pressande arbetssituationen verkar det som att personalen trivs.

– Det är låg personalomsättning, noterar Cecilia Vestergaard som hoppas på positiva effekter av projektet omsorg utan våld, effekter som både personal och boende får glädje av.

Mer läsning

Annons