Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sölvers nya brytare får miljöpris

Annons

ABBs nya brytare har utvecklats i huvudsak av Hans-Erik Olovsson och Carl-Einar Sölver tillsammans med Svenska Kraftnät. Redan är Combinedbrytaren att betrakta som ny standard i det svenska kraftnätet.

Combined ger färre strömavbrott och bättre miljö. Combinedbrytaren är mycket kompakta teknik och ger enklare och mer driftssäkra ställverk med färre apparater. Den tar bland anat bort behovet av en frånskiljare. Behovet av mark och byggmaterial minskar.

Juryns motivering:

"ABB har - i gott samarbete med användarna - utvecklat strömbrytaren Combined, som är en framgångsrik industriprodukt och ger mindre direkt och indirekt miljöpåverkan än andra ställverksutformningar.

De direkta miljöeffekterna ligger i att Combined kräver mindre mark och byggnadsmaterial och ger mindre visuell påverkan. De indirekta effekterna består i att Combined-brytaren minskar risken för elavbrott med därav följande miljöpåverkan av skilda slag i samhället. "

Miljöpriset delas ut av Svenska Kraftnät, som ansvarar för stamnätet för elkraft och har systemansvaret för den svenska elförsörjningen.

Priset ska belöna insatser för miljön inom företagets verksamhetsområde och är på 100 000 kr.

En fristående jury, bestående av miljö- och energiexperter, har valt att dela årets miljöpris mellan fjärilskännaren Ingemar Frycklund och ABB.

- Vi har velat lyfta fram de små och stora insatser som hela tiden görs för att förbättra miljön inom vårt område. Det är roligt att juryn valt att uppmärksamma både avancerad högteknologi och hotade fjärilsarter, säger Jan Magnusson, Svenska Kraftnäts generaldirektör.

Fjärilskännaren Ingemar Frycklunds studier har visat att flera av de utrotningshotade fjärilsarterna, bland annat väddnätfjärilen kunnat finna en livsmiljö i kraftledningsgator som därmed blivit en viktig reträttplats för dem. Dessa gator kan vara en viktig resurs för att bevara biologisk mångfald.

FAKTA/ABB:s bästa miljöval - Den nya Ludvikabrytaren

  • Ludvikabrytarna ­är ABB:s bästa miljöval. En högspänningsbrytare till ett luftisolerat ställverk tillverkad av ABB Ludvika innehåller från några kilo till några tiotal kilo av den aggresiva växthusgasen svavelhexaflorid, SF6.
  • Ett GIS-ställverk som ABB bland annat tillverkar i Schweiz kan innehålla flera ton SF6 för att göra samma jobb.
  • I USA använder ABB så kallade dead-tankbrytare. En Ludvikabrytare använder omkring en tiondel så mycket SF6-gas som en USA-brytare.

Mer läsning

Annons