Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderbärke station åter hotad

/
  • Hotad klenod. Det vackra, men visuellt ruffiga, stationshuset i Söderbärke är åter hotat. Rivning eller försäljning är de alternativ som Banverket utreder inför ödesbeslutet.

Annons

Banverket förbereder som bäst en "storstädning" utan tidigare motstycke längs landets banor. Söderbärke station är bara en bland 1000-tals mer eller mindre intressanta byggnader som verket vill bli av med. Enligt vad tidningen erfar kommer de flesta att rivas med hänvisning till att de finns för nära järnvägen.

- Söderbärkes stationshus är med i avvecklingsplanen, bekräftar Mats Nordblad, chef vid Banverket division mark och fastighet.

- Men ännu är det inte bestämt om det ska rivas eller om det kan säljas. Innan vi tar ställning måste det göras en kompletterande utredning. Det enda vi i dag säkert kan säga är att det inte är lämpligt för bostadsändamål, fortsätter han.

En komplicerande faktor är att det fortfarande finns signalteknisk utrustning kvar i lokalerna. Enligt Nordblad har det sedan tidigare också funnits misstankar om att delar av huset kan vara angripna av mögel eller hussvamp. Om det verkligen förhåller sig på det viset är emellertid och enligt uppgift mycket tveksamt.

- Vi ska titta närmare på om det finns skador i huset. Jag vet inte hur allvarligt det kan vara, men när vi har tågklarerare i Söderbärke får de hålla till i en bod bredvid.

I avvaktan på ett ödesbeslut om det cirka 100 år gamla huset, ritat av ansedde arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955), bevakas ärendet noga av den lokala företagarföreningen.

- Vi är intresserade av att stationen bevaras och försöker hålla oss med och se vad som händer. Det är ett mycket vackert hus och det vore jävligt synd om det revs, säger ordförande Fors.

En möjlig lösning kan vara att något av medlemsföretagen tar över.

- Det har funnits intresse för det redan tidigare. Men i dagsläget kan vi bara vänta på att få veta vad Banverket kommer att besluta.

Mer läsning

Annons