Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebackselev till kockfinal - igen

/
  • Vill till västkusten. Kristian Molinder vill flytta till västkusten för att jobba som kock, efter att han avslutat sin utbildning vid Smedenskolan i Smedjebacken.
  • Högrev ska bli vinnarmat. Kristian Molinder ska laga något på bland annat högrev som faller juryn på läppen. Det är i varje fall målsättningen i för honom i finalen på tävlingen ”Årets kockelev”.

Annons

Kristian Molinder, elev vid Smedenskolans hotell och restauranglinje har gått till final i tävlingen "Årets kock".

Han är en av åtta finalister och är den tredje eleven från Smedenskolan på tre år som gått till final.

För två år sedan gick Fredrik Remes till final och vann tävlingen, förra året var det Jon Jansson som fick visa upp sig i finmalen och han blev delad sjua. Ytterligare en elev från skolan har haft fina framgångar och det är Linn Söderström, som blev tvåa i Mildastipendiet. Hon är i dag på Operakällaren i Stockholm.

Kristian Molinder har gjort delar av sin praktik på restaurang 28+ i Göteborg och det är också tillbaka till västkusten han vill när han väl är färdig på skolan till våren.

- Jag trivs med det sociala livet på västkusten och vill gärna jobba där, säger Kristian Molinder.

Men innan dess ska han komponera den rätt han ska tävla med och som förhoppningsvis ska falla juryn i smaken.

Av ett antal förbestämda råvaror ska Kristian Molinder skapa den rätt han ska tävla med. Bland annat ingår högrev, sötpotatis, champinjoner, sidfläsk, palsternacka och ansjovis.

Den komposition han satt samman är klar, det som återstår är att träna så att allt sitter. Under tävlingen har Kristian två timmar på sig och han räknar med att det tar nästan hela den tiden för köttet att koka färdigt.

- Vi ska upp i 62 grader invändigt i köttet, innan det är klart, berättar Kristian Molinder.

Han kommer att fram till tävlingen att tillbringa hela dagarna i köket tillsammans med sin lärare och handledare på skolan, Fredrik Hammarbäck.

Förutom smaken på maten bedöms även hur han jobbat, hur han sköter hygienen och att han tar tillvara råvarorna på ett bra sätt.

Finalen hålls den 9 maj på Virginska skolan i Örebro.

Mer läsning

Annons