Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdare visade upp sig inför hundraårsjubileum

/
  • Lis-Marie Jutemalm gillar det här med återbruk. Vad gör man med gamla jeans och handdukar? Tja, kuddar, exempelvis. OBS FRONTBILD
  • Det var med stor tvekan som Gullan Forsberg lät fotografen plåta henne med den trivsamma
  • Vi har träffat cirka 30 slöjdare och det är många som jag inte känner igen sedan förr, säger en nöjd Ulla Berglund Brasch från Dalarnas Hemslöjdsförbund. En eller annan slöjdare från Västerbergslagen kommer säkert att finnas representerad på den jubileumsutställning som visas på Dalarna Museum under sommaren.

Gullan Forsberg från Grangärde och Lis-Marie Jutemalm från Sunnansjö var två damer som i tisdags visade upp sig – och framför allt sina verk – i Ludvika.

Annons

– I år firar Svenska Hemslöjdsföreningens Riksförbund 100 år. Därför åker vi runt i Dalarna för att få en bild av vad alla hemslöjdare håller på med.

Det berättar Ulla Berglund Brasch från Dalarnas Hemslöjdsförbund. Hon och några kolleger från förbundet och Dalarnas Museum befann sig i Folkets hus foajé där man välkomnade traktens slöjdare.

– Cirka 30 personer har besökt oss och visat sina verk. Flera av dem kände jag inte till sedan tidigare, säger Berglund Brasch.

Slöjdarna fick berätta om sig själva och vad de sysslar med och alla som ville fick sina verk fotograferade av Anders Nilser från Dalarnas Museum.

– Mellan den 28 april och 9 september visas en jubileumsutställning på museet. Ett bildband kommer att rulla och där alla föremål som vi fotograferar visas upp. Men det kommer också att ställas ut föremål från hela länet, uppger Berglund Brasch och Anna Hagland från museet.

Utställningen kommer att ha vissa teman, som hästar och dräkter. Folket från museet och hemslöjdsförbundet var imponerade över den skaparkraft och fantasi som en del av slöjdarna demonstrerade med sina verk.

– Vi har fått se otroligt fina hästar, framhåller Anna Hagland

– Säkert kommer någon häst härifrån trakten att visas på utställningen, tillägger Ulla Berglund Brasch.

I begreppet slöjdande, förklarar Berglund Brasch, ingår allt som kan tillverkas med händerna. Det kan vara textilier likaväl som trähästar eller målade korgar och mycket annat.

– Tvåändsstickning har vi sett exempel på här i dag liksom damastvävning som är en väldigt speciell vävningsteknik.

Gullan Forsberg måste höra till landets mest entusiastiska "stickerskor".

– Jag började sticka när jag var sex år och nu är jag 70 plus. Tvåändsstickning har jag hållit på med i 15 år och en gång i veckan har jag och 90-åriga Magda Johansson kursträffar i brandstationshuset i Nyhammar. Det är 13 deltagare och det är bra för en så liten ort, framhåller hon.

Lis-Marie Jutemalm har fastnat för trenden med återbruk.

– Det här överkastet består bland annat av en gammal gardin, örngott, lakan, linneduk och handduk, berättar hon och visar skapelsen.

– Jag har alltid tyckt att det varit roligt att sy och när jag blev pensionär ville jag ha något att göra. Man tar vad man haver, som Kajsa Warg sa, tillägger hon med ett leende.

Mer läsning

Annons