Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhetspris till 182-åring

/

Annons

Kultur- och fritidsförvaltningen slår två flugor i en smäll. Den sista sommarfrukosten för året hölls vid Nyhammar herrgård. Där utdelades även priset till Marie-Therese och Stephan Tostemar. Plakett, diplom och tavla lämnades över med fanfar av näverlur och motiveringen:

"För arbetet med Nyhammars herrgård. Marie-Therese och Stephan Tostemar har med varsamhet, själ och hjärta rustat Nyhammars herrgård och bygden har härigenom fått inte bara en ny värdefull mötesplats utan också något att vara stolt över. "

- Vi hade ingen tanke på att det skulle bli sådan respons när vi började renoveringen. Tack alla som röstat och stöttat på oss, säger Marie-Therese Tostemar.

Herrgården stod färdig 1825, men själva stommen har spårats till 1600-tal. Familjen Tostemar tog över herrgården hösten 2001. Sedan dess har renoveringen pågått med att återställa byggnaderna som de var under 1920-talet. Trädgårdarna har också återställts så långt det går.

- När vi flyttade hit fanns två pioner och de naturliga björkarna här, säger Stephan Tostemar.

Under en rundtur nämner han att 800 rosor planterats, och även buskar, träd och grönsaksodlingar. Som sakexperter har de haft hjälp av bland annat två äldre damer som föddes vid herrgården och fotografier för jämförelse.

- Det blir så stora jobb det som blir. Bara på ladugården har jag räknat ut att det ligger 17 000 tegelpannor, säger Stephan Tostemar.

Mer läsning

Annons