Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor och nattdagis i farozonen

/

Annons

Det handlar som alltid om att spara pengar. Och eftersom elevantalet enligt förvaltningens prognoser sjunker, minskar antalet platser i skolorna. Till slut kan det bli för dyrt att driva alla de skolor kommunen har i dag.

En utredning ska vara klar senast i höst. Den ska ge svar på om det är nödvändigt att lägga ner någon skola. Mikaelsson tror alltså att så blir fallet. Förvaltningschefen Kah Slenning väntar med att uttala sig.

Enligt ett principbeslut inom förvaltningen måste beskedet om att en skola ska läggas ner komma året innan beslutet verkställs. Om en skola ska läggas ner nästa höst, kommer kommuninvånarna alltså att få reda på det i år.

- Men det går inte bara att titta på vilken skola som har minst antal elever. Aspekter som infrastruktur spelar också en roll, påminner Slenning.

Nämnden har, precis som alla nämnder, drabbats av kommunens besparingskrav. För social- och utbildningsnämnden gäller dock att man ska hitta besparingar som gör att man når den uppsatta budgeten. Det betyder att man måste hämta upp ett prognostiserat underskott på 3,5 miljoner kronor.

En åtgärd är att inte genomföra någon koloniverksamhet i år, vilket beräknas spara en miljon kronor. Oppositionen ville nöja sig med att hålla den på hemmaplan, istället för som nu på Öddö, vilket skulle ha sparat hälften.

Koloniverksamheten omfattar 100 barn.

- Vi socialdemokrater anser att detta är en av de frivilliga verksamheterna. Annars måste vi spara på skolor och förskolor, säger Mikaelsson.

Ytterligare samordning mellan individ- och familjeomsorgen och skolan, ska spara 700 000 kronor.

Biskopsnäsets förskola har i dag verksamhet även nattetid, något som också kan försvinna.

- Vi har en utredning på gång som vi nu måste skynda på. Alternativet till "nattis" är att ha "nattmammor"; dagbarnvårdare på nattetid, säger Kah Slenning.

Nattverksamheten på Biskopsgården kostar i dag 1,7 miljoner kronor. Hur mycket man skulle spara på att använda andra alternativ vet man ännu inte.

- Det svåraste blir nog att hitta nattmammor.

Den eventuella nedläggningen av en skola kommer inte att ge några besparingar i år, men det är något man bedömer att man måste se över ändå.

En studie inom förvaltningen har visat att små skolor inte ger något sämre studieresultat än större. Det betyder att ett sätt att få ekonomisk lönsamhet är att kombinera skolbyggnader med andra verksamheter.

- Vem har sagt att en skola bara behöver vara en skola? Man kanske kan ha affär i samma hus, säger Kah Slenning.

Mer läsning

Annons