Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor får laga mat igen

/
  • Anna Karlsson, skolmatsföreståndare på Kyrkskolan, får från i höst både större överblick och ansvar för lagningen av skolmaten. Kan det rent av bli så att hon även får leverera mat till äldreomsorgen?

Kommunen förlänger inte avtalet med Dala Måltidsservice.
– Från augusti får grundskolorna och gymnasieskolan VBU laga maten i sina kök, säger Jan Willner (C).

Annons

Beslutet om att inte förlänga avtalet togs av kommunstyrelsen på tisdagen.

– Vad gäller maten till vård- och omsorg så kommer det att göras en ny upphandling.

Willner spekulerar i att denna upphandling kan komma att intressera mindre företag i matbranschen.

– Jag vet att på andra orter landet har restauranger gått ihop och lämnat anbud, säger Willner och konstaterar att lokala livsmedelsföretaget Laggen kanske också kommer att visa intresse.

Dessutom kan ju Dala Måltidsservice vara intresserat, men frågan är hur företagets framtid ser ut när man från i höst förlorar leveranserna till skolorna.

Politikerna i kommunstyrelsen motiverar förändringen med att matlagning i egen regi kommer att spara stora pengar. Vid senaste upphandlingen 2009 talades det om en besparing på sju miljoner per år om skolorna skulle ha fått laga maten själva.

Nu har nya beräkningar gjorts och enligt Willner kan det röra sig om besparingar på 4,8 miljoner om man räknar in den besparing VBU väntas göra. Å andra sidan finns det risk för att vård- och omsorgs mat kommer att bli dyrare så i slutändan blir besparingen för kommunkoncernen kanske något mindre.

Vad händer om ingen lämnar anbud på matleveranser till vård- och omsorg? Jan Willner svarar att kommunen måste ha beredskap för detta och antyder att en lösning då kan vara att ta mat från skolköken. Enligt uppgift har köken inom äldreomsorgen inte den utrustningsnivå som krävs för att klara matlagning i större skala.

NLT har sökt kommunalrådet Maria Strömkvist (S) och vice kommunalrådet Ivan Eriksson (S) för kommentarer.

Mer läsning

Annons