Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skolan är fruktansvärt viktig"

/
  • ABB:s platschef i Ludvika, Carl-Johan Linér, menar att ABB kommer att
  • Carl-Johan Linér framför det nya HVDC-bygget, som när det står klart till sommaren ska samla alla HVDC-medarbetare under ett och samma tak.

NLT satte sig ner med ABB:s platschef i Ludvika, Carl-Johan Linér, för att diskutera året som gått. Och vilket ansvar tar egentligen Ludvikas största företag, med 2 600 anställda, för frågor som rör orten – som skola, sjukvård och bostäder?

Annons

HVDC-bygget pågår för fullt och ABB har investerat mångmiljonbelopp i Ludvika de senaste tio åren. Är det slutsatsat eller kan det komma fler stora investeringar de närmaste två–tre åren?

– Vi kommer att takta vidare med en del investeringar, men vi kommer inte att göra någon sådan här stor investering som HVDC-bygget är. Men det kommer nog att finnas någon lyftkran i området.

I dag ligger allting samlat. Finns det utrymme för större utbyggnader?

– Det har vi inte tänkt på, men jag kan säga så mycket som att vi har en väldigt bra och nära dialog med de berörda och en bra dialog med kommunen om olika tänkbara lösningar.

Om det blir ännu en stor utbyggnad, är det troligt att den sker på Magnetgärdet?

– Det kan jag inte kommentera.

Har ni haft eller har önskemål om att även komma över marken där Hällarnas badplats och Impregna ligger?

– Inga kommentarer på det.

Vad gör ABB för att det ska byggas fler bostäder i Ludvika?

– Vi har en jättenära och bra dialog med Maria (Strömkvist) på kommunen, där vi exempelvis diskuterar det här. Det är otroligt viktigt att vi går i samma takt. Vi behöver anställa och vi på ABB ser gärna att det byggs mera.

Enligt Lärarförbundets senaste rankning ligger Ludvika kommun på 274:e plats bland landets 290 kommuner när det gäller niondeklassarnas så kallade meritvärden. Hur engagerar ni er i den frågan?

– Igen så har vi nära kontakt med kommunen. Vi har ett väldigt stort engagemang bland många av våra medarbetare som har familj och barn. Det här är en jätteviktig fråga och det är fantastiskt kul att höra kommunen, med Maria (Strömkvist) i spetsen, berätta om det här och visionen att man ska bli en av Sveriges bästa skolor. Men det här händer inte över natten, utan är ett långsiktigt arbete. Skolan är grunden till allting, den är fruktansvärt viktig.

Hur ställer ni er till nedskärningarna inom vården i Ludvika?

– Min personliga reflektion är att det kanske är svårt att ha all expertiskunnande i Ludvika – vi är ändå en begränsad mängd med människor här. Det viktiga är att man säkerställer att det finns rullande sjukhus tillgängliga som kan ta oss upp till Falun när det behövs.

Ni har tidigare sagt er vara beredda att sponsra en konstgräsplan i Ludvika med ett engångsbelopp. Nu dröjer av allt att döma konstgräset till 2013. Står ni kvar vid ert löfte?

– Vi är beredda att hjälpa till och stötta här. Jag vet ärligt talat inte var beslutet om konstgräs är någonstans – om man ska gå vidare eller inte. Men vi är beredda att skjuta till en slant.

Planen beräknas kosta tio miljoner kronor att anlägga. Hur stor del av den kostnaden är ni beredda att ta?

– Ingen kommentar.

Hur ställer sig ABB till eventuell gruvbrytning under Väsman?

– Förutsatt och givet att det inte blir någon miljöpåverkan så tror jag att det är bra för bygden och bra för området. Vi kommer få det ännu trängre i järnvägstrafiken, de är ju tvungna att transportera ut sin malm. Men jag tror att det är enormt positivt att de börjar.

I höstas tog sig en knivman in på ABB och några av era medarbetare uppges ha blivit rejält skärrade. För några dagar sedan avled en man efter en misshandel på stan. Mannen arbetade för en inhyrd firma på ABB. Hur ser er krishantering ut när sådana här händelser inträffar?

– Låt mig först säga att det är djupt, djupt beklagligt det som har hänt. Det är många av oss som är bedrövade och våra tankar går till anhöriga, släkt och vänner till den drabbade. Det ska inte behöva hända. Jag var själv i Ludvika fredag–lördag och satt tillsammans med krisgruppen på lördag förmiddag. Jag tycker att vi agerade väldigt snabbt och professionellt. Vi fick snabbt till ett krisnummer dit alla kunde vända sig. Bakom det numret fanns det olika hjälp beroende på vilken typ av hjälp man ville få.

Har ni klara rutiner för vad man gör när sådana här saker inträffar?

– Väldigt tydliga och klara rutiner. Tyvärr kan man säga att det har varit lite för mycket av det där också.

Ni är pigga på att gå ut i pressen vid framgångar och nya order men "inga kommentarer" när konkurrenterna tar hem ett projekt framför näsan på ABB, till exempel Sydvästlänken. Varför? Är det styrt från Zürich?

– Vi kanaliserar alla sådana här budskap via Christine Gunnarsson (presschef) i Västerås som i sin tur har kontakt med Zürich. Men jag behöver inte sitta här och ringa Zürich och berätta vad jag ska säga till dig. Det finns en viss frihet också men de stora besluten är så pass viktiga att vi måste ha en tanke bakom. När beslutet om Sydvästlänken kom var vi nog lite tagna och ville inte säga något åt något håll innan vi hade samlat oss och tänkt igenom vad vi ska göra. Då är det bättre att säga ingen kommentar. Vi beklagar att vi inte nådde ända fram på själva HVDC-länken – vi är inte alls glada över det. Men vi accepterar Svenska Kraftnäts beslut och vi kommer inte att överklaga utan ser fram emot nästa möjlighet till affär.

Hur viktig är pressens roll för ABB?

– Ni är jätteviktiga. Jag är väldigt glad och tacksam över den här artikelserien "Från ax till limpa" där vi fick lyfta fram våra duktiga medarbetare. Jag tror att vi genom den har blivit en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Jag förespråkar ett nära samarbete med tidningarna och pressen.

Är pressens roll lika viktig i sämre tider?

– Då är det ännu viktigare att ha en nära kontakt. Vi gör ett bra resultat i år och är väldigt stolta över att vi har lyckats med det. Men vi vet redan nu att de kommande åren kommer bli betydligt tuffare.

Mer läsning

Annons