Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidanläggning miljardinvesterar

/
  • Om något år ska skidgästerna i Säfsen både kunna bo och åka skidor på Solberget och Råberget. En miljardsatsning görs i etapper i boende och skidåkning.

I onsdags offentliggjordes planerna på en omfattande expansion vid Säfsen Alpins område vid Solberget. Här ska det i olika boendeformer skapas 3 000 bäddar, anläggas nya backar, investeras i en sexstolslift och en topprestaurang. I etapper beräknas det handla om en total investering på en miljard kronor och ett antal nya arbetstillfällen.

Annons

Företagaren Christer Rosén, genom bolaget Säfsen Resort, har de senaste åren satsat på att skapa fler och mer attraktiva boenden vid Säfsbyn. Här finns också planer på ett hotellbygge i extern regi.

– Vår ambition är att knyta Säfsbyn och Säfsen Alpin närmare varandra men också ge våra besökare möjlighet att bo alldeles intill backarna, förklarar Rosén bakgrunden till storsatsningen.

Förutom husvagnscampingen finns i dag inga bostäder vid skidanläggningen men det vill Säfsen Resort alltså ändra på. 250 till 300 byggnader kommer att uppföras för de 3 000 bäddarna.

Dessutom utvidgas skidområdet på Solberget med intilliggande Råberget.

– Vi kommer att göra åtta-tio nya nedfarter, investera i en sexstolslift och några släpliftar, uppger Rosén.

Han säger att projektet kommer att förverkligas i etapper och här ingår också en topprestaurang med utsikt över bygden.

– Jag skulle vilja sätta i gång projekteringen till våren och börja bygga i höst. Min huvuduppgift framöver blir att försöka intressera externa finansiärer och samarbetspartners att vara med.

En helt ny detaljplan har med kommunens hjälp tagits fram för området, som ska möjliggöra den kraftiga expansionen och skapa ett än större rekreationsområde.

Ett antal nya vägar byggs i området och mellan Säfsbyn och alpinanläggningen planeras för en transportled.

Du verkar ha en stor tilltro till Säfsen Resorts möjligheter på en tuff turistmarknad?

– Absolut. Men det krävs investeringar av det här slaget för att vi ska kunna utveckla vårt koncept för en stor och bra året-runt-anläggning. Vi ligger fantastiskt bra till i förhållande till stora befolkningsområden som Stockholm och Oslo. Det blir mer och mer vanligt med kortsemestrar på tre-fyra dagar och med vårt fina läge vill vi ha ett utbud och en kvalité som är attraktiv, påpekar Christer Rosén.

Mer läsning

Annons