Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket granskar nätsprithandlare

/
  • Brev. Skatteverkets enhet för alkohol och tobak i Ludvika, där Niclas Rönnberg är chef, har börjat skicka ut brev till svenskar som krävs på alkoholskatt.

Annons

Skatteverket hittar de som beställer alkohol på internet och inte betalar svensk alkoholskatt. Det gör man genom så kallad handräckning, vilket är ett samarbete mellan andra myndigheter inom hela EU, som exempelvis Spanien, Tyskland, varifrån Skatteverket får listor från företag som säljer alkohol på internet.

På det här viset kommer verket åt privatimportörer i Sverige som försöker smita från skatten och i dagsläget har verkets alkohol- och tobakssektion i Ludvika cirka 6 000 sådana uppgifter.

- Sedan finns materialet som tullen har beslagtagit och det är ytterligare 7 000 leveranser. Hur många förelägganden det kan bli i framtiden, det hänger på våra resurser också. Vi har gott om uppgifter.

Kontrollmöjligheten är alltså stor och ibland följer Skatteverkets personal med till bolagen för att hämta in bokföringsmaterial.

Nu kommer tusentals svenskar att få brev från Skatteverket i Ludvika märkt med "angående alkoholskatt" och i brevet står det hur mycket personen beställt, vad den ska betala i skatt och det åtföljs av ett inbetalningskort.

För Skatteverkets del är det stora summor det handlar om. För exempelvis en flaska med 40-procentig alkohol är skatten ungefär 200 kronor, sedan kan det bli aktuellt med skattetillägg (en form av straffavgift om beställningen över 4 000 kronor) på 20 procent och en förseningsavgift på 1000 kronor. Dessutom ska det betalas ränta på pengarna, från den dag som flaskorna förts in i landet.

Mer läsning

Annons