Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silverbergets sägner

/

Annons

De mest sägenomspunna Mellan Ludvika och Smedjebacken finns de mest sägenomspunna och äldsta gruvorna i Ludvikatrakten.

En knapp mil norr om Ludvika ligger Gränsgruvan, en sulfidmalmsgruva som började brytas först på 1940-talet. På slutet fanns en väl synlig så kallad gruvcirkuslave uppe på berget över det 244 meter djupa schaktet. Idag syns inte mycket av gruvan som Boliden städat efter nedläggningen 1978 lika exemplariskt som man gjort runt Saxbergsgruvan utanför Saxdalen.

Lustigkulla är en annan sulfidmalmsgruva knappa milen norr om Ludvika, vars historia främst präglats av provbrytningar från 1886 till stängningen 1984. Idag står maskinhuset och en enkel fackverkslave kvar.

Nyberget och Kärrgruvans gruvfält nära Gubbo nordväst Smedjebacken hade egen järnväg ned till utlastningen i Morgårdshammar. Nyberget brann till största delen ned 1963. Idag finns endast husgrunder och gruvhål kvar av den en gång relativt betydande gruvan.

Stollbergsfält har bland de äldsta anorna i Sverige. Här har brutits både sulfid- och järnmalm. Stollberg hör till Västra Silvbergsstrecket, dit även gruvorna i Dammbergs- och Svartbergsfältet hör. Gruvan i Stollberg lades ned 1982.

Under Magnus Ladulås styre på 1200 talet hämtades de första tyska bergsmännen till våra trakter, dess kallades för bergsknapar. Väster Silfbergs gruvor ansågs rika och det finns en sägen som tål att återupprepas.

På 1200-talet fanns ingen kyrka i Norrbärke. Våra trakter styrdes av storsocknar, Norrbärke från Tuna och Söderbärke från Malma i Köping.

Knapen Silverstråle var så rik av allt silvret att han red på en silverskodd häst. Han var så mäktig att han fick rida in i kyrkan och gudstjänsten fick inte inledas innan han var på plats. Men en söndag så kom han så sent att prästen inledde sin predikan. När knapen kom blev han så arg att han högg huvudet av prästen. Efter dråpet i kyrkan flydde knapen genom den norra porten. Genom den porten vågade sedan ingen gå.

Under renoveringen i Tuna kyrka på 10-talet så påträffades en igenmurad port åt norr. Så om sägnen talar sanning så var det i Stora Tuna som Silverstråle högg huvudet av prästen.

Efter dråpet flydde Silverståle och gömde sig, sin gruva och förbannelsen blev så hård att silvergruvan bara ska kunna hittas av tvillingpar från Harnäs. Tvillingparet krävs enligt sägnen krävs för att man ska återfinna silverskatten i Västerbergslagen.

Se bildspel! Så ser gruvorna ut idag! Klicka här!

Mer läsning

Annons