Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siemens vann det första UHVDC-projektet

Annons

Siemens partner heter Baoding Tianwei Baobian Electric Co. Ltd och det är dessa företag som fick det första kontraktet på utrustning till UHVDC-stationerna i demonstrationsprojektet "Yunnan - Guangdong ±800kV DC Power Transmission Project" som China Southern Power Grid bygger.

Kinas och därmed världens första UHVDC-projekt ska överföra 5000 megawatt i den 1 418 kilometer långa kraftlänken. Den första polen ska tas i drift 2009 och den andra linan i oktober året därpå. Själva linjen började byggas i december i fjol. Kina spar med länken från vattenkraftverk hela 30 miljoner ton växthusgas.

Kinesisk press triumferar i belåtenhet över att landet utvecklat eget kunnande inom högspänd likström (som man lärt sig under ABB och Siemens 500 kilovoltsprojekt som innehållit stora delar av teknologiöverföring). Projektet beskrivs som en milstolpe för Kina som nu anser sig som världsledande i transformatorteknologi.

Projektet med linjer och de två UHVDC-stationerna är kostnadsberäknade till knappt 10 miljarder kronor. Siemens som svarar för designen och nyckelkomponenter får en del i projektet som är värderat till 2,8 miljarder kronor.

Baoding Tianwei Baobian Electric är en av de största transformatortillverkarna i Kina med 2000 anställda som säger sig ha kunnande upp till 1000 kilovolt och en årlig produktion på 80 000 megavoltampere.

Kinesiska Baoding Tianwei har blivit en stor aktör också utanför Kina. Baodings transformatorer ska på ett sjuårsavtal också tillverkas av Emco i Indien. BC Transmission Corporation i Kanada har köpt fasvridartransformatorer och man noterar exportframgångar i Japan. Därtill bygger de fyra 1000 kilovoltstransformatorer till Kinas demonstrationsprojekt Jin-Dong-Nan på den nya högsta växelströmsspänningen i världen. Man har också levererat HVDC-transformatorer till de kinesiska 500 kilovoltsprojekten.

Siemens har därmed slagit ABB i Indien, i Mallorcaprojektet, i San Fransisco, Storabält, Britnedprokjjektet och tagit över Naikunprojektet i Kanada och blev först med UHVDC-projekten i Kina.

ABB räknar dock med att i höst vinna nästa stora UHVDC-upphandling i Kina, den 2 200 kilometer långa länken till Shanghai som ska överföra hela 6 400 megawatt när den driftsätts 2012.

Mer läsning

Annons