Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schäferliv i Skräddartorp

/

Annons

Det är dessutom inte vilka schäfrar som helst, utan samtliga kan spåras tillbaka till paret Tord och Gunnel Wilses kennel som ligger cirka en mil bort i Bredsjön.

Detta sätter förstås en extra prägel på lägret och deltagarnas känsla av samhörighet. Veckan har som vanligt ägnats åt en del träning och prestiglösa tävlingar. Dessutom har Steina Kvickrot medverkat med sina föreläsningar om tävlingspsykologi, som förstås har en inriktning på kombinationen hund-människa.

De första dagarna fick de dryga 70 människorna och 40 hundarna som alla andra avnjuta högsommarvädret. Väl framme vid onsdagen mulnade dock himlen, lagom till det var dags för lägrets juniormästerskap.

Barnen och ungdomarna har en given plats i sammanhanget. För många familjer har lägret blivit en av årets viktigaste händelser.

Gunnel berättar om en familj där familjens schäfer misstänktes ha drabbats av den smittsamma hundsnuvan. Till en början verkade det som att lägret för deras vidkommande skulle bli inställt.

- Föräldrarna försökte erbjuda ett alternativ, kanske kunde de åka till Öland istället. Men barnen var tröstlösa, berättar Gunnel.

Lyckligtvis visade det sig att hunden hade en lindrigare krämpa som gick att bota innan det var dags för lägerveckan.

De yngre familjemedlemmarna är i regel lika mycket hundmänniskor som föräldrarna. Det visade de också i de moment i juniormästerskapet där hundarna medverkade. En uppgift var att söka efter gömda föremål på ett vallat område som markerats med koner.

På två minuter skulle ekipagen hitta så många föremål som möjligt. För Ellen Melin och schäfern Uffe gick det allra bäst. De hittade två föremål. För de övriga gick det inte så mycket sämre.

Men även i det här fallet hade man förstås lagt prestigen åt sidan. Här var det frågan om att ha skoj.

Det verkade exempelvis Gunnels och Tords egen schäferhanne, Jippo, tycka. Han hämtade helt sonika in en av plastkonerna. Den var lättillgänglig, luktade människa och så jublade ju publiken.

- Tja, varför skulle han tycka att det var fel egentligen, påpekar Gunnel och Tord.

Mer läsning

Annons