Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på fyrhjulscenter diskuteras i Kopparberg

Med hjälp av EU-pengar från Leader Bergslagen har örebroaren Rolf Atterling försökt att kartlägga behov och möjligheter av ett center för fyrhjuliga motorcyklar, där Säfsen-området ses som mycket lämpligt.
Den 8 februari tas nästa steg i projektet med ett möte i Kopparberg.

Annons

– Anledningen till att mötet blir i Kopparberg är för att göra det tillgängligt för så många som möjligt, förklarar Atterling i ett mejl och uppger att kommuner, länsstyrelser, Naturvårdsverket och markägare är inbjudna.

Han är verksam i föreningen Terränggruppen i Örebro och jobbar för att få bort buskörning med fyrhjulingar.

Rolf Atterling hänvisar till att det i dag förstörs värdefull natur- och kulturmiljö samtidigt som det saknas förar- och yrkesförarutbildning i regionen.

Att koncentrera fyrhjulskörning till bestämda områden har visat sig lyckat i Avesta och Atterlings uppfattning är att de positiva erfarenheterna därifrån bör inspirera till efterföljare. Förutom ren nöjeskörning efter utstakade leder vill han också ha organiserad körutbildning.

Atterling konstaterar i inbjudan till mötet att han i sina hittills tagna kontakter upplevt att det finns ett stort behov av körutbildning hos skogsbolag, räddningstjänster, enskilda entreprenörer och organisationer.

Hans uppfattning är att koncentration av fyrhjulskörning till vissa områden också skulle gynna de som kan erbjuda mat och boende, vilket är fallet i Säfsen.

Enligt honom säljs det i dag 12 000 fyrhjulingar årligen i landet jämfört med 8 000 snöskotrar.

– Ska vi kunna se en hållbar utveckling inom detta område måste vi tillsammans skapa en långsiktig fyrhjulingspolitik genom att i samverkan skapa en terrängkörningsplan inom Bergslagen, avslutar Rolf Atterling i sin inbjudan till mötet i Kopparberg.

Mer läsning

Annons