Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Samhället är ganska kallt"

/
  • Medryckande. Stina-Clara Hjulström hade inga problem med att fängsla sina åhörare.

Annons

Lokal var Star Bio och den intresserade publiken utgjordes till största delen av personal från äldreomsorgen. De fick möta en mycket engagerad talare som gav många exempel på brister och förtjänster inom äldrevården.

Hon sade sig bland annat ha märkt att äldrevården på mindre orter är klart bättre än i storstäderna där personalen sällan eller aldrig hade någon relation till patienten.

- I en liten stad, där praktiskt taget alla känner alla, finns det betydligt mera av omtange om den enskilda individen och kontakten personal-patient blir därefter, sade hon.

Hon berättade också om den tvekan hon kände när hon fick erbjudandet om att ta hand om ordförandeposten i förbundet, en tvekan som vändes i beslutsamhet när hon fick veta att det fanns patienter i Stockholm som inte fått tillfälle att visats utomhus på tre år.

Sedan 1989 innehar hon posten.

Hon betonade i sin föreläsning att vårdens kvalite till stor del handlar om vilken människosyn man har.

- Vi har ett samhälle som är ganska kallt, noterade hon. I dagens samhälle kastar vi bort äldre människors kunskap, ett faktum som framstår som klart och tydligt om man exempelvis läser platsannonser där man ofta söker folk som är kreativa, självgående, har stor livserfarenher och i åldern 25-30 år!

Hon ser en klar fara i att skilja generationerna åt.

Människosynen påverkas också av den miljö man vistas i. När hon gör inköpen intill sin lägenhet i Stockholm tar det mest tid i den dödstysta kön med kundvagnen.

I den lilla by på Öland, där hon är skriven, tar det lika långt tid i lanthandeln.

Skillnaden är den att den tiden går åt till det sociala umgänget på båda sidor disken där alla ska avhandla vad som hänt i bygden, vem som varit sjuk och vem som bytt bil (och hur mycket han fick ge emellan).

- Det handlar inte om nyfikenhet.Det handlar om att bry sig om varandra, vilket skapar en social trygghet, sade Stina-Clara Hjulström till en intresserad publik som fick mycket tänkvärt med sig från biografen den här eftermiddagen.

Inte minst värdefullt i yrkesrollen.

Mer läsning

Annons