Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säfsen slår på stort

/

Sugen att fira nyår på lokal?
Då är det Ludvika eller Säfsen som gäller.

Annons

NLT:s traditionsenliga rundringning till krogarna inför nyår visar att festsugna kommer att ha färre krogar att välja på denna nyårsafton än i fjol.

Men i Fredriksberg, hos Säfsen Resort, blir det som vanligt ett storslaget firande i Hyttan-restaurangen.

– Vi har fyrarätters nyårssupé och vid tolvslaget skjuter vi av ett fyrverkeri samtidigt som gästerna bjuds på ett glas bubbel. Priset för de vuxna är 700 kronor medan barnen betalar 245 kronor, säger anläggningschefen Jonas Andersson.

Barnen får nöja sig med tre rätter, tillägger Andersson, som gissar att det blir fullt.

– Hittills har vi drygt 100 bokningar men vi kan ta in ytterligare hundra. På torsdag är det stugbyte och många som anländer då kommer nog att boka plats i restaurangen. Alla våra 220 stugor är uthyrda över nyår, uppger Andersson som framhåller att även de som inte har hyrt stuga är välkomna att boka plats i restaurangen.

I Ludvika håller Underbar under Grand Hotell öppet. Delägaren Jimmy Strand berättar att åldersgränsen är 18 år och att entrépriset förmodligen blir 60 kronor.

– Vi har ingen nyårsmeny men för de som vill finns det möjlighet att beställa trerätters. Vi kan ta in 150 personer och kommer det tillräckligt med folk kan vi öppna ett till dansgolv och ta in ytterligare 100 personer.

Silver Dollar och Trädgården håller stängt medan Tant Selmas har öppet, berättar Lawrence Li.

– Nyårsafton vill de flesta fira privat. Men vi har kunder som vill gå ut även den här kvällen och för dem har vi Selmas öppet. Där har vi plats för 60 sittande gäster och kocken kommer att ordna med nyårsmeny, säger Li som gärna ser att intresserade förhandsbokar.

Restaurangen i Gallerian liksom Coco Thai meddelar att de har stängt. China Town har öppet – men bara fram till klockan 23.

– Sedan vill vi också fira nyår, skrattar Frilung Trenh, anställd vid China Town.

Tatjana Jeremic, som äger Värdshuset Stopet i Grängesberg tillsammans med Radovan Skero, berättar att man som vanligt har stängt. Grängesbergarna verkar ha vetskap om denna "tradition", enligt Jeremic har man inte fått några förfrågningar om nyårsöppet.

I Smedjebacken hade Hong Kong City nyårsöppet 2010 och samma var fallet med Bergsmansgård Tolvsbo. I år väljer båda att hålla stängt.

– Vi har semesterstängt till den 3 januari. Vi vill fira nyår privat i år, säger Roswitha Robijn som driver Tolvsbo tillsammans med sin man Fridus Vis.

Grangärde Hotell liksom Wanbo Herrgård och Lindgården i Smedjebacken håller även de stängt.

– Vi ska renovera och håller på och river ut köket och öppnar igen den 1 februari, säger Wanbos ägare Susanne Karlsson.

– Vi vill fira med familjen. Vi jobbar resten av året så det räcker till, förklarar Nevzat Erdogan som äger Lindgården tillsammans med Selman Güzel.

De flesta privatfesterna på nyårsafton hålls hemma hos någon, men en del väljer att hyra lokal. Det gäller till exempel för det sällskap om 15 personer som hyrt lilla salen på Gammelgården.

– De får sköta sig helt själva. Vi har ingen personal i gång då, säger delägaren Magnus Pepulis.

Mer läsning

Annons