Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Säfsen få pengar till jättesatsningen

/
  • Det har byggts mycket kring huvudanläggningen i Säfsbyn och om något år är turen kommen till skidanläggningen Solberget-Råberget att få boende i olika former.
  • Här, vid pilen, kommer Säfsen Resort att under en period på kanske tio år lägga en miljard i att utveckla Solberget-Råberget med nya nedfarter, liftar och boende i hus och lägenheter.

Under en tioårsperiod ska en miljard satsas på Säfsens skidanläggning.
– I bland kommer tankarna och funderingarna farande om vad vi egentligen gett oss in på, säger Säfsen-vd:n Christer Rosén, halvt på skämt, halvt på allvar.

Annons

Han har slagit sig ned i en av soffgrupperna i centrumanläggningen Hyttan för att för tidningens reporter och fotograf presentera lite fler detaljer om den expansion i storformat som planeras för det alpina området vid Solberget och intilliggande Råberget.

– Internt brukar vi prata om att vi vill uppgradera Säfsen till 2.0 eller 2.1 för att citera dataspråket, säger en uppsluppen Rosén, som lite senare också blev intervjuad i radion om vad som är på gång.

Nu ska han försöka locka finansiärer till jätteprojektet, som kommer att genomföras i etapper och som i slutändan kan handla om en total investering på en miljard kronor.

– Men vi är också öppna för att privatpersoner och företag köper mark av oss och bygger eget, tillägger Rosén.

Det ska byggas boende i större och mindre hus, anläggas nya skidbackar på Råberget och sättas upp en sexstolslift, som vintertid ska transportera skidåkare och sommartid cyklister och vandrare upp på Råberget. En lift kommer att förbinda de två topparna för att skapa ett sammanhängande skidområde.

I framtidsplanerna ingår också en restaurang, som är tänkt att byggas på ena sidan om huvudbacken på Solberget.

Att byggnationen av bostadshus kommer att ske i sluttningar ser Rosén inte som något större problem:

– Vår konsult har gjort borrningar och kartlagt hela området och vi vet hur vi ska bygga för att husen ska stå säkert.

Markarbeten och byggnation kommer att ge jobb och Christer Rosén är övertygad om att Säfsen Resort behöver nyanställa.

– Det är omöjligt att säga i dag hur många det kan bli men när vi får hit fler gäster krävs det till exempel fler inom fastighetsservice och bokning. Men det ger förmodligen också en hel del kringjobb i bygden.

För att knyta ihop boende och service i Säfsbyn med Solberget-Råberget vill Rosén bygga någon form av förbindelse.

– Vi har diskuterat olika alternativ, bland annat minitåg, men vi lutar åt att det bästa kanske är en sittlift. Den kan användas både sommar och vinter. Däremot har vi inte något klart koncept för de som vill ta bilen mellan anläggningarna. En rakare väg vore önskvärd.

Dessutom hoppas Rosén på förverkligandet av det spa-hotell, som tysk-schweiziska Birgitte Bertram planerar bygga vid Hyttan.

Mer läsning

Annons