Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många bilar lappades

Under det gångna året lappades summa 1944 felparkerade bilar i Ludvika. Det kan jämföras med totalt 2 077 utfärdade böter, inklusive så kallade kontrollavgifter under 2010.
Det kan vara en fingervisning om att bilisterna blivit bättre på att efterleva gällande bestämmelser, i centrum i synnerhet.

Annons

Den senaste statistiken presenterades från kommunens tekniska kontor på torsdagen. Det ekonomiska utfallet av de båda "lapplisornas" verksamhet i stan kommer enligt uppgift att redovisas först på tisdag i nästa vecka.

– Men jag vet redan att det blir ett underskott på hela verksamheten under kontot parkering gentemot budget för 2011. Övervakarna kostar pengar liksom bilen och vidare kostar det en hel del att ta hand om övergivna bilar inklusive skrotning av sådana, klargör Christer Lindberg, projekteringschef vid tekniska kontoret.

– Och det förekommer ju att ett antal anmärkningar rivs eller inte blir betalade. Kontrollavgifterna behåller kommunen men när det gäller p-böter drar man av drygt en hundlapp som går in till Transportstyrelsen, påminner han.

Målsättningen med parkeringsvakternas arbete är i första hand att åstadkomma en bra omsättning på parkeringsplatserna i centrala stan och att uppställningen av övergivna fordon och skrotbilar minskar.

Övervakarna har dessutom i uppgift att utföra daglig tillsyn av kommunens offentliga toaletter, ta betalt av torghandlare och hjälpa långväga besökare tillrätta. I förekommande fall kan de även få hjälpa till som flaggvakter i samband med vägarbeten.

– De gör ett bra jobb, berömmer projekteringschefen.

– Men en anledning till att antalet p-böter och kontrollavgifter minskar kan vara att bilisterna följer reglerna bättre.

Aktuella avgifter för felparkering är 350 kronor för brott mot lokal trafikföreskrift, till exempel om man inte använder p-skiva eller missar datumparkeringen. Brott mot trafikförordningen, som parkering på övergångsställe eller för nära gatukorsning, kostar 450 dito.

Ertappas någon med att ha parkerat på busshållplats är boten 700 kronor. Maxbeloppet 1 000 kronor gäller för parkering på handikapplats utan giltigt tillståndsbevis.

Mer läsning

Annons