Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så använder politikerna Facebook

/

Kan Facebook användas som en maktfaktor? Åsikterna går isär och i Ludvika råder det delade meningar bland politikerna. Kommunalrådet Maria Strömkvist (S) använder inte den sociala nätverksplatsen på det politiska planet medan Lotta Wedman (MP) har en separat sida för sin roll som politiker.

Annons

– I valrörelsen var det fler miljöpartister som hade Facebook. Nu tror jag att de har slutat men jag försöker hålla i gång – på något sätt är det faktiskt valrörelse hela tiden, säger Lotta Wedman (MP).

Att hon har valt att skapa en så kallad sida, kallad "Lotta Wedman (MP)" beror på att hon inte vill blanda ihop sina roller som privatperson och politiker.

– Folk ska kunna gå in och se vem miljöpartisten Lotta Wedman är utan att bli vän med mig privat. Dessutom vill jag bara vara vän med de jag har träffat. Miljöpartiet i Ludvika har också en egen sida.

Att som politiker finnas på Facebook ser hon som en självklarhet.

– Som politiker är det positivt att synas, oavsett om det är i media eller på Facebook. Det jag tycker är skönt med Facebook är att jag kan använda det som bollplank. Har jag en fråga kan jag ställa den och få feedback och starta en diskussion. Däremot kanske man inte ska vara privat.

Om någon skulle skicka ett meddelande till hennes privata Facebook-konto skulle hon dock svara.

– Ja, det är som att jag får ett mejl.

Kommunalrådet Maria Strömkvist (S) har enbart ett privat Facebook-konto.

– Jag använder det mer för mina egna funderingar. Det man skriver kan såklart vara utifrån politiska funderingar, men jag använder det inte som en arena på det sättet – utan mer som en "vanlig människa".

Är det som politiker viktigt att finnas på Facebook?

– Jag tror att man som politiker ska vara synlig överallt. Men man vinner inga val på Facebook.

Liksom Lotta Wedman (MP) skulle Maria Strömkvist (S) svara om någon via Facebook skickar en fundering eller fråga som rör det politiska planet.

– På det sättet är jag aldrig privat, men det har aldrig hänt. Där tycker de kanske att jag är privat på Facebook.

Kurt Josefsson (BOP) har i dag inget Facebook-konto.

– Inte ännu ska jag väl tillägga, säger han.

– Vi ska ta upp frågan i styrelsen huruvida vi ska använda Facebook för att sprida information, kunskap om vårt partiprogram och kanske hur vi planerar att ta ställning i olika frågor.

Bopartisten menar att Facebooks genomslagskraft inte är något man kan blunda för.

– Jag tror att betydelsen ökar för varje dag som går. I synnerhet när det gäller den yngre generationen. Det är en företeelse som vi måste ta på allvar och behandla därefter.

Mer läsning

Annons