Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-basen: Jag förstår att man listar sig på en privat vårdcentral

Ingvar Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Ludvika, är inte vidare förtjust i privata alternativ inom skola och omsorg.
– Jag blev tvångsansluten till privata vårdcentralen Engelbrekt.

Annons

Jens Runnberg, politisk redaktör på DT, Håkan Tenelius från Vårdföretagarna, Lillemor Gunnarsson, tidigare ägare av Olympicaskolan i Hedemora, Ingvar Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Ludvika, samt DT:s debattledare Sara Telde diskuterade vinster i välfärden. Vid tv-kameran DT:s Mikael Hellsten.

På måndagseftermiddagen sändes via dt.se en direktsänd debatt från Ludvika där vinster i välfärden var ämnet.

Det var där som Ingvar Henriksson kom med sitt avslöjande.

– När jag flyttade från stan till Klenshyttan så blev jag tvångslistad på Engelbrekt. Det gillade jag inte så jag såg snabbt till att lista mig på (landstingsdrivna) norra vårdcentralen. Där fungerar det perfekt.

TV-DEBATT: Hur ska vi ha det med friskolor och privata vårdcentraler?

FRISKOLEGRUNDAREN: Därför väljer femton procent av kommunens skolbarn vår friskola

S-basen tog upp tråden efter att DT:s debattledare Sara Telde konstaterat att en stor andel av de boende i Ludvika kommun valt att lista sig hos Engelbrekt.

– Jag förstår dem som listat sig där. Framför allt många i Smedjebacken har ju därmed kunnat följa med sin läkare från Smedjebacken vårdcentral till Engelbrekt. Vi måste över partigränserna ta tag i stafettläkeriet för det gynnar ingen alls, sade Henriksson.

Jens Runnberg, DT:s politiske redaktör, var inte sen att replikera.

– På landstingets vårdcentraler i Dalarna är mer än hälften av allmänläkartjänsterna obesatta. Varför ser det inte ut så på de privata vårdcentralerna, varför har inte de några stafettläkare?

Uppfattningen att det tycks råda en bättre stämning och arbetsmiljö inom privat drivna verksamheter inom vård och omsorg och skola, var något som även Lillemor Gunnarsson, tidigare ägare av Olympicaskolan med verksamhet i bland annat Hedemora, tog upp. Likaså den fjärde debattdeltagaren Håkan Tenelius från Vårdföretagarna.

– Många som driver friskolor är eldsjälar som förmedlar sin energi till personal och elever. Personalen trivs och eleverna känner sig trygga. Ledningen finns nära och det är jätteviktigt, vi är som en familj.

Debatten skulle främst handla om det förslag om vinstbegränsningar för bolag som verkar i välfärden och som regeringens utredare Ilmar Reepalu (S) lade fram i förra veckan.

Vinstuttaget ska begränsas till sju procent, heter det, och Ingvar Henriksson gjorde klart att den som driver en plåtfirma skulle vara "jättenöjd" med sådan avkastning. Han fick svar på tal av Håkan Tenelius.

– Från Vårdföretagarna har vi granskat förslaget och hur det skulle slå för verkliga företag. Bland annat har vi tittat på Hälsans vårdcentral i Tensta med sju anställda som 2015 hade en omsättning på drygt sex miljoner och redovisade en rörelsevinst på 430 000 kronor. Förslaget från Ilmar Reepalu innebär att de sju procenten ska beräknas på det operativa kapitalet och i fallet med Hälsans vårdcentral skulle de få göra en vinst på bara 14 000 kronor, uppgav Tenelius.

Ingvar Henriksson fick ensam debattera mot tre förespråkare för privata alternativ. I frågan om så kallade riskkapitalbolag ska få driva verksamhet i välfärdssektorn, fick han dock oreserverat stöd av Lillemor Gunnarsson.

– Riskkapitalbolagen måste vi få bort, absolut. De har startat verksamhet i välfärden med ett annat perspektiv än vad jag och andra gjort. De flesta som startat friskolor är kvinnor i 50-årsåldern som sliter och har svårt att få pengarna att räcka till.

Håkan Tenelius ser dock ingen anledning att kritisera riskkapitalbolag, så länge de sköter sig och betalar skatter som andra företag.

– Ska vi stoppa stora pensionsfonder som vill gå in i kommuner och bygga äldreboenden? De investerar inte med skattepengar utan med pengar utifrån.

Jens Runnberg kom här med eldunderstöd och hänvisade till exemplet Borlänge kommun där majoriteten, enligt Runnberg, sagt nej till att riskkapitalbolag skulle komma in och bygga ett äldreboende.

Eftersom Sverigedemokraterna bytt åsikt, så förmodade Runnberg att Reepalu-förslaget inte kommer att gå igenom i riksdagen – om det ens läggs på riksdagens bord. Ingvar Henriksson hoppades på en blocköverskridande överenskommelse och även om llmar Reepalus förslag skulle bli verklighet känner Lillemor Gunnarsson ingen oro.

– Visst finns risken att någon skola i så fall måste läggas ned. Men det drabbar inte Olympicaskolan för där förekommer det ingen vinstutdelning. Verksamheten kommer att rulla på som vanligt.

– Om det här genomförs så måste det till en enorm kontrollapparat och du kommer att få betala för revisorer som ska kontrollera din verksamhet, betonade Håkan Tenelius.

Jens Runnberg menade att införs vinstbegränsning så hittar företagen sätt att behålla pengarna i bolaget.

– Även om du inte skulle vilja göra det, så skulle du kunna fördubbla din lön och redovisa det som företagskostnad för att dölja vinst i bolaget, sade han med adress Lillemor Gunnarsson.

Lillemor Gunnarsson, som drivit friskola i 16 år, och Ingvar Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Ludvika, var överens om att så kallade riskkapitalbolag ska hållas bort från välfärdssektorn.

Mer läsning

Annons